Asuminen

Asuminen

Tamy edistää opiskelija-asumista Tampereella vaikuttaen TOAS:n toimintaan ja kaupungin asuntopolitiikkaan. Työtä tehdään yhdessä Ryhmä 35 000 kanssa, mikä on Tamperelaisten opiskelijoiden yhteinen kunnallispoliittinen edunvalvontaryhmä. Sen tavoitteita asumiseen liittyen ovat opiskelija-asuntojen kaavoitus keskeisille paikoille, joustavammat parkkinormit ja yhteisöllisen asumisen muotojen edistäminen. Ryhmä 35 000 vaikuttaa päättäjiin, sitouttaa kunnallisvaaliehdokkaat tavoitteisiin ja seuraa niiden edistymistä vaalien välillä. Viime vuosien saavutuksia ovat muun muassa se, että Tampereelle on rakennettu joka vuosi reippaasti uusia opiskelija-asuntoja ja syksyn ruuhka-aikoina kaikille on löytynyt asunto. Lisää tietoa asumiseen liittyvästä edunvalvonnasta löydät osoitteesta jokakuudes.fi.

Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö TOAS

TOAS on turvallinen vuokranantaja, jolla on oikeus asua opintojen loppuun asti ja tarvittaessa vaihtaa niiden aikana asunnosta toiseen. Helpoin ja nopein tapa hakea asuntoa on täyttää sähköinen hakemus TOAS:n sivuilla. Hakemuksen voimassaoloaika on kuusi kuukautta, ja sen tilannetta voi seurata suoraan netistä. Hakemuksessa on kerrottava haettava asumismuoto (soluasunto, yksiö tai perheasunto). Hakukohteiden ohella hakemuksessa on ilmoitettava hakijan oppilaitos, pysyvät kuukausitulot ja varallisuus viimeksi toimitetussa verotuksessa.

Syksyisin asuntotilanne on heikko, kun kaikki kaupunkiin saapuvat uudet opiskelijat etsivät asuntoa. Tärkeintä on aloittaa etsimisen heti saatuaan tiedon opiskelupaikasta. Mieleisempään asuntoon voi vaihtaa myöhemmin lukuvuoden aikana. Nopein tapa saada asunto on hakea soluhuonetta. Hakemukseen ei kannata silloin laittaa erityistoiveita asunnon sijainnin tai koon suhteen, vaan valita kohteeksi 999 (= kaikki käy). Hakua voi toki myös rajata koskemaan tiettyä aluetta (esim. Lukonmäki, hakuryhmä 16) tai tiettyä kohdetta suoraa (esim. Mikontalo, kohde 401), mutta tällöin asunnonsaanti vaikeutuu. Yksiöiden jonotusajat ovat 1–2 vuotta.

Vapaiden markkinoiden vuokra-asunnot

Opiskelijan Tampere välittää korkeakoulujen opiskelijoille asuntoja vapailta markkinoilta Tampereella ja lähikunnissa. Palvelun avulla voi sekä etsiä että tarjota asuntoa vuokralle. Vuokraajalta tai vuokranantajalta ei perittä välityspalkkiota.

Kaupalliset välitystoimistot perivät palveluistaan yleensä kuukauden vuokraa vastaavan summan. Lisäksi vuokranantaja vaatii monesti 1–3 kuukauden vuokratakuun. Kun vuokraat vapailta markkinoilta asunnon, selvitä tarkasti kaikki mitä vuokrasopimukseen on kirjattu, jotta tiedät mihin sitoudut ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Vuokraturvan sivuilta voit tarkastaa monenlaisia vuokralaisen oikeuksiin liittyviä ohjeita, kuten mitä tietoja asunnonvuokrauksen yhteydessä on luvallista kysyä ja kerätä. Jos olet epävarma oikeuksistasi vuokralaisena, ota yhteyttä Tamyn sosiaalipoliittiseen asiantuntijaan.

Tilapäismajoitus

Opiskelijan Tampere järjestää tarvittaessa syksyllä lukukauden alussa tilapäismajoitusta. Ajankohtaiset tiedot tilapäismajoituksesta löydät Opiskelijan Tampereen sivuilta.

Muut vaihtoehdot

Tampereen Asuntotorilta (Puutarhakatu 8) löytyvät seuraavien opiskelijoille sopivien vuokranantajien asiakaspalvelupisteet:

Voit etsiä asuntoja seuraavien vuokranantajien sivuilta:

Lisäksi asuntoa kannattaa etsiä esimerkiksi Aamulehdestä tai Vuokraovi-palvelusta. Kimppakämppiä voit haeskella Kimppakämppä-palvelusta.

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös