8 tyhmää syytä olla äänestämättä

8 tyhmää syytä olla äänestämättä

Päätalon aulaan ripustettu lakana julistaa Tampereen parasta ylioppilaskuntaa. “Paras” on kuitenkin tässä vaiheessa vain valistunut arvaus. Vaikka kahdella toimistolla paahdetaan pitkää päivää yhdistymisprosessin eteen, niin on silti aivan mahdollista, että uudesta ylioppilaskunnasta tulee aivan surkea kapistus. Vaikka valmistelutyö olisi tehty kuinka hyvin, niin lopulliset suuret ja määrittävät linjat määrää tänään vaaleilla valittava edustajisto.

Uudessa ylioppilaskunnassa tulee olemaan noin 18 000 jäsentä. Minä en ole samaa mieltä niiden kaikkien 17 999 muun kanssa, ja tuskin olet sinäkään. Uutta  ylioppilaskuntaa voidaan lähteä viemään edustajiston toimesta hyvin moneen erilaiseen suuntaan.  Moni jättää silti äänestämättä vaaleissa.

Demokratiaan kuuluu myös se, että ketään ei tietenkään pakoteta äänestämään. Edustajistovaaleissakaan ei ole äänestyspakkoa. Äänestämättä jättäminen on kuitenkin yksinkertaisesti typerää: siinä teet tietoisen valinnan siitä, että kukaan ei välttämättä edusta sinua päätöksenteossa.

Listasin tähän 8 syytä olla äänestämättä, ja perään tietysti vasta-argumentit.

  1. “Äänestäminen on vaikeaa.” Äänestäminen on helpompaa kuin heinänteko. Viikatetta ei näissä vaaleissa tarvita, eikä kukaan pakota rehkimään koko päivää ulkona. Tarvitset peruspalvelutunnuksen, kohtalaisesti toimivan nettiyhteyden ja aikaa noin minuutin.
  2. “Ei edustajistolla oo mitään oikeaa päätösvaltaa, ei sillä mitään tee.” Ompas! Edustajisto päättää mm. siitä, mitä just sun jäsenmaksulla tehdään. Edustajisto päättää siitä, mihin suuntaan yliopistoa ja opiskelijayhteisöä viedään: se vaikuttaa isolla tavalla siihen, miten opiskeluaikasi sujuu. Eri kaupunkien yliopistojen ylioppilaskunnat ovat jäseninä ja  aktiivisesti vaikuttamassa Suomen Ylioppilaskuntien liitossa. Perinteisesti SYL on ajanut suuria muutoksia myös koko yhteiskunnassa: äänesi vaikutus ei siis välttämättä rajaudu Linnan ja Kampusareenan välille.
  3. ”Kaikki ehdokkaat on ihan samanlaisia eikä sillä oo väliä kuka sinne edustajistoon menee.” Tänä vuonna ehdokkaita on 424 ja vaaliliittoja 26. Siinä on mistä valita, sillä he eivät kaikki ole toistensa kanssa samaa mieltä. Kaikki heistä eivät ole myöskään tosipaikan tullen yhtä kiinnostuneita ajamaan omaa asiaansa. Valitse ehdokas, joka ajaa sinulle tärkeitä asioita ja on niitä myös valmis puolustamaan. Edustajisto ei ole mikään luonnonilmiö, vaan ihmiset voivat vaikuttaa siihen toiminnallaan.
  4. “En ole Tampereella, joten en pääse äänestämään.” Äänestys tapahtuu sähköisesti osoitteessa http://tampereenylioppilaskunta.fi/aanesta/. Voit äänestää vaikka Helsingistä, New Yorkista tai satelliittialukselta.
  5. “Kukaan ehdokas ei tunnu sopivalta”. Tämä on usein totta: täydellisen ehdokkaan löytäminen voi totta vie olla vaikeaa. Kuten kuitenkin sanottu: ehdokkaissa ja liitoissa on eroja. Äänestä mielestäsi vähiten huonoa! Vaalilistojen eroja voi tarkastella mm. Vaalipaneelin streemista, joka on julkaistu täällä.
  6. “Äänestän vasta virallisena äänipäivänä sitten, ei tänään jaksa.” Tänään, keskiviikkona 26.9., on viimeinen vaalipäivä. Tämä on ainoa mahdollisuutesi käyttää ääntäsi. Do it now.
  7. “Kahvi kiinnostaa, ei edarivaalit.” Jos käy äänestämässä äänestyspisteellä jollain kolmesta kampuksesta, saa vaivanpalkaksi kahviin ja pullaan oikeuttavan Juvenes-lipukkeen. Itselleni vaalikahvien keittäminen äänestyksen jälkeen on lähes pyhä, lapsuudesta opittu perinne. Äänestämisen jälkeen on parasta, kun voi mutustella pullaa ja tuntea samalla olevansa Aktiivinen Kansalainen™ .

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös