Erotu työnhaussa hyvillä työnhakutaidoilla

Erotu työnhaussa hyvillä työnhakutaidoilla

[Tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Akavan Erityisalojen kanssa]

Työkokemuksen kerryttäminen jo opiskeluaikana on äärimmäisen tärkeää valmistumisen jälkeistä työllistymistä ajatellen. Jo syksystä lähtien on ollut aika hakea kesätyöpaikkoja vuodelle 2016, mutta kesätyöpaikkojen hakeminen ei ole myöhäistä vielä vuoden alussakaan. Jos sinulla on työpaikan tai esimerkiksi työharjoittelupaikan etsiminen edessä, ota tästä vinkit talteen.

CV – ensimmäinen mahdollisuus esitellä itsesi

CV eli ansioluettelo on ensimmäinen mahdollisuutesi esitellä tulevalle työnantajalle kuka olet ja mitä osaat. Harva tulee ajatelleeksi, että CV luetaan usein aina ensin ja vasta sen jälkeen siirrytään hakemuskirjeeseen. Hyvä CV antaa hakijasta aina positiivisen kokonaiskuvan. CV:ssä korostetaan nimenomaan omia vahvuuksia, eikä tuoda esille heikkouksia.

CV:ssä on oltava henkilötietosi, profiili eli ”hissipuhe”, koulutus, työkokemus, kielitaito sekä ICT-taidot. Myös mahdolliset luottamustehtävät ja harrastukset on hyvä nostaa esille ansioluettelossa. Suosittelen, että laitat ansioluetteloosi myös kuvan – se jättää paremman muistijäljen rekrytoijalle.

Profiili eli ”hissipuhe” on CV:n alussa henkilötietojen jälkeen. Hissipuheessa kerrot lyhyesti motivaatiostasi, relevantista osaamisestasi ja vahvuuksistasi haettavaan tehtävään sekä persoonasi parhaat puolet. Hissipuheen sopiva pituus on noin viisi virkettä.

Työkokemusosiossa taas rekrytoijaa kiinnostaa eniten se, mitä teit, mitä opit, mitä vahvuuksia käytit ja missä onnistuit. On tärkeää, että käytät CV:ssä aktiivisia verbejä ja konkreettisia esimerkkejä kuten ”Järjestin 55 seminaaria.”

CV:n sopiva pituus on noin kaksi sivua ja se lähetetään PDF-versiona rekrytoijalle.

Hakemuskirje – tavoitteena työhaastattelu

Kun CV on ensimmäinen mahdollisuus itsesi esittelyyn, varsinaisen hakemuskirjeen tavoitteena on varmistaa sinulle paikka työhaastatteluun. Hakemuskirje on yhteenveto vahvuuksistasi ja saavutuksistasi haettavan tehtävän osalta.

Ensimmäisessä kappaleessa kerrot, miksi haet kyseiseen tehtävään. Toisessa kappaleessa kuvailet osaamistasi ja onnistumisiasi selkeästi ja tiivistetysti. Kolmannessa kappaleessa kerrot, millainen olet työntekijänä. Viimeisessä kappaleessa kerrot palkkatoiveestasi, jos sitä kysytään.

Käytännössä iskevä työhakemus vastaa kysymykseen: ”Miksi juuri Sinut pitäisi valita?”. Hakemuksessa tuot esille lisäarvosi ja hyötysi organisaatiolle. Työhakemusta tehdessä haastavinta onkin selvittää, mitkä ovat oikeasti työnantajan kannalta olennaisia tekijöitä rekrytointipäätöstä tehtäessä.

Sopiva hakemuskirjeen pituus on noin 3-4 kappaletta yhdellä sivulla. Hakemuskirje lähetetään PDF-versiona rekrytoijalle.

On tärkeää, että harjoittelet työn hakemista ja käytät aikaa hakemuksen ja CV:n tekoon. Silloin, kun sinulla ei ole työkokemusta omalta alaltasi, erotut työnhaussa hyvillä työnhakutaidoilla. Hyvät työnhakutaidot ovatkin nuorten työntekijöiden vahvuus. Älä siis lannistu, vaikket tulisi valituksi heti ensimmäiseen hakemaasi paikkaan – jokaisella hakukerralla kerrytät osaamistasi työnhaussa.

Lopuksi muistutan, että ei ole viisasta lähettää samaa CV:tä tai hakemuskirjettä useampaan paikkaan – asiakirjat tulee aina räätälöidä haettavaa työpaikkaa varten.

Amalia Ojanen

Opiskelija- ja nuorisoasiamies

Akavan Erityisalat 

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös