Insinööri hukassa – ja löytynyt!

Insinööri hukassa – ja löytynyt!

K Laura Pihalauinka käy insinöörin tie valtion virastoon, jossa kukaan muu ei omaa teknillistä taustaa ja viraston päätehtäväkin liittyy lähimmin kasvatustieteisiin kuin yhteenkään aineeseen, jonka luennoilla kyseinen insinööri on ikinä istunut? No Demolan kauttapa tietenkin!

Työelämä ja -urat tuntuvat viime vuosina monipuolistuneen ja ”tyypillisiä urapolkuja” pitkin kulkeneita tuntuu olevan aina vähemmän ja vähemmän. Asiasta voitaisiin syyllistää monia tahoja ja keskittyä nykytyömarkkinoiden huonoihin puoliin, mutta mitäpä, jos tämän näkeekin mahdollisuutena sekä valinnanvapautta ja vaihtelua tuovana, positiivisena asiana?

Korkeakouluissa voi monesti jo tänä päivänä rakentaa tutkintonsa omien kiinnostuksen kohteidensa mukaiseksi ja jo tutkinnon aikana voi työharjoitteluiden kautta hankkia käytännön kokemusta alalta. Kaikille ei kuitenkaan vielä opintojen aikana selviä se, mitä haluaa tehdä ”sitten isona”. Luennoilla istumisen ohella opintopisteitä voikin hankkia myös erinäisistä Demola-projekteista. Demola-projekteissa tuodaan yhteen opiskelijat, korkeakoulut ja yritykset, ja päästetään opiskelijat ratkomaan yritysten aitoja ongelmia eriaiheisissa innovaatioprojekteissa.

Innovaatio, tuo viime vuosien hypesana, liittyy yhä vahvemmin monen organisaation, niin yksityisten kuin julkistenkin, työhön: maailma muuttuu kiihtyvään tahtiin, ja ilman jatkuvaa organisaation, tuotteiden ja palveluiden kehitystä ja innovointia on lähes mahdoton pysyä ja vastata asiakkaiden ja muiden sidosryhmien tarpeisiin.

Demolan kesätiimiInnovaatioprojekteista saadusta kokemuksesta on hyötyä poikkeuksetta alalla kuin alalla. Demolan innovaatioprojekteissa pääseekin turvallisessa ympäristössä kokeilemaan siipiään osaavien ja innostavien fasilitaattoreiden tukemana. Projekteissa on aina mukana useamman alan edustajia, ja Demolan yksi ehdottomasti parhaimpia puolia onkin juuri poikkitieteellisyys: kun tottuu jo opiskeluvaiheessa työskentelemään eri (koulutus)taustausten ihmisten kanssa, on monipuolistuvaan työelämään helpompi hypätä.

Oma Demola-kokemukseni lähti eskaloitumaan nopeammin kuin olisin ikinä osannut kuvitellakaan. Niin kuin monet muutkin, en vielä maisteriopintojeni alussa oikein tiennyt, mihin haluaisin tulevaisuudessa työelämässäni mieluiten sijoittua. Päätin kuitenkin innosta soikeana laittaa hakemuksen ensimmäiseen Demola-projektiini vuoden 2016 alussa, ja ei se ihan turha hakemus ollutkaan, sillä pääsin heti mukaan innovoimaan tulevaisuuden sääsovellusta Ylelle. Haastava, mielenkiintoinen ja täysillä vedetty projekti poikikin myöhemmin paikan myös Demolan järjestämässä kuluvan vuoden kesäkampanjassa. Kolmen hengen kesätiimissämme pohdimme yhdessä OPn kanssa, miten vastata tulevaisuudessa milleniaali-ikäryhmää edustavien yritysasiakkaiden vakuutustarpeisiin digitalisoituvassa maailmassa.

Demola on paikka, jossa ns. hyvät ja osaavat tyypit pannaan varmasti merkille, ja tämän tietävät yritykset rekrytoivatkin toisinaan sopivia kandidaatteja Demolan laajoja verkostoja hyödyntäen. Näin kävi kesäkuussakin, kun kiperien vakuutusmaailmaa mullistavien pohdiskeluidemme lomassa Demolaan oli saapunut kyselyä potentiaalisista hakijoista valtion viraston digitalisaatioprojektiin.Innovaatiotyö

Nyt, reilut pari kuukautta myöhemmin, istun yhden Demola-hakemuksen lähettämisen seurauksena ensimmäistä työpäivääni virkamiehenä. Tehtäväni on toimia projektipäällikkönä Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksessa, tuttavallisemmin Karvissa, kansallisen oppimistulosten arviointijärjestelmän sähköistämisprojektissa. Haasteena ovat paitsi viraston ja titteleiden nimihirviöt, myös tehtävän vaativuus ja julkishallinnollisen työkulttuurin omaksuminen. Uskon kuitenkin, että kerran Demolaan henkisesti kotiuduttuani voin tuoda parhaita paloja Demolan uudenlaisesta toimintakulttuurista mukanani myös tähän työhön. Odotan jo innolla, mihin tämä Demolasta alkanut polku tulee minut vielä johdattamaankaan!

Mahdollisuuksia on monia, ja Demola on ehdottomasti yksi parhaista niistä!

Lisätietoa Demolasta ja sunnuntaihin 4.9. asti haussa olevista syyskampanjoista löydät: http://tampere.demola.net/apply

Kirjoittaja on Laura Pihala, 27-vuotias Tampereen teknillisessä yliopistossa maisterivaiheessa opintojaan tietojohtamisen saralla syventävä tuotantotalousinsinööri (AMK). Laura innostuu helposti uusista asioista, haasteista ja projekteista, ja hänen erityisiä kiinnostuksen kohteitaan ovat käyttäjälähtöinen ohjelmistokehitys ja digitalisoituvan maailman mahdollisuudet yhteiskunnalle.

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös