Jaahas, jaa sil viisii

Jaahas, jaa sil viisii

Otsikon lause on pyörinyt mielessäni tiuhaan aina siitä lähtien, kun ensimmäinen ehdotus Tampere3-tiedekuntarakenteesta lähti kommenttikierrokselle viime vuoden lopulla. Muutamaa kuukautta mainitun kommenttikierroksen jälkeen istuskelen näköalapaikalla Tamyn hallituksessa, ja otsikko kaikuu pääni sisällä yhä enemmän ja enemmän. Mitä täällä oikein tapahtuu?

Kun jakelin hallitusblogin kirjoitusvuoroja, en osannut edes aavistaa, että ensimmäinen teksti olisi ajankohdaltaan näinkin eeppinen. Johtosääntöluonnoksen (ja siitä myöhemmin tehdyn päätöksen) seurauksena syntynyt apokalyptinen mediamyrsky herättää viestintäihmisessä monia tunteita. Ensinnäkin on mukavaa, että Tampere3-suhmuroinnit näkyvät vihdoin myös valtakunnan mediassa. Toiseksi, koen suurta tyytyväisyyttä yliopistoyhteisön keskinäisen vuorovaikutuksen määrästä. Autonomian varpaille tallominen herätti ja herättää mahtavia reaktioita ja yhtenäisyyttä akateemisessa yhteisössämme. Kolmanneksi, on täysin käsittämätöntä, että kansainvälisen tason projekti onnistuu brändäämään itsensä lähinnä salailun ja yhteisön sivuuttamisen kautta. Prosessin seuraaminen viestinnän kautta on siis ollut varsin kaoottista, eikä loppua tälle ole oikeastaan näkyvissä.

Samaan aikaan kun säätiön hallitus sooloilee minkä ehtii, on Pienteollisuustalon toimistolla ollut aivan uskomaton Tamy-tunnelma. Ylioppilaskuntien yhdistäminen sujuu huomattavasti yliopistofuusiota jouhevammin, joten aikaa johtosääntöä vastaan taistelemiseen oli viime viikolla rutkasti: yksikään työpäivä ei kestänyt alle 10 tuntia. Koko toimiston väki puhalsi yhteen hiileen, ja haluan uskoa, että Tamyn ansiosta vähintään pari asiaa tulevan yliopiston toimintakulttuurissa toteutuu positiivisemmalla tavalla kuin sen rakennusvaiheessa. Toivon myös Tamyn viestinnän pitävän opiskelijoita kartalla, ainakin paremmin kuin Tampere3-hankeorganisaatio.

Ulosmarssipäivänä olin työskennellyt hallitushommissa tasan kuukauden. Voin vain kiittää kohtaloa siitä, että pääsen tekemään rakastamaani työtä juuri nyt: kuulin vanhoilta toimijoilta, että johtosäännön aiheuttama vastareaktio oli suurin edunvalvonnallinen tapahtuma kuuteen (6!) vuoteen. Lienee siis sanomattakin selvää, että nyt käynnissä olevat myrskyt tulevat näkymään tamperelaisessa korkeakoulukentässä vielä vuosien päästäkin. Vaikuttamisen paikka on nyt, eikä uudesta yliopistosta tule muuta kuin kasa epäluottamusta ja sekasotkua, jos yhteisö joutuu huokaamaan otsikon mukaisesti liian usein.

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös