Joustavat reitit, valoisa tulevaisuus

Joustavat reitit, valoisa tulevaisuus

Pääsykokeiden läpäiseminen rimaa hipoen, viiden laudaturin ylioppilastutkinto, avoimesta yliopistosta tai kansanopistosta vauhdin hakeminen tai alan vaihtaminen kesken opintojen: reitit korkeakoulumaailmaan ovat varsin moninaiset, mutta harvoin tasa-arvoiset. Toiselta asteelta ponnistaville mahdollisuuksia on pyritty tasaamaan nykyisellä pääsykoejärjestelmällä.

Kaikki hyvä loppuu kuitenkin aikanaan, ja niin on käymässä myös korkeakouluun pääsemisen joustavuudelle. Tulevaisuudessa siintävä ylioppilastodistuksen arvon kasvattaminen tulee murtamaan unelmia, mielenterveyksistä puhumattakaan. Opiskelupaikan saamisesta on tullut stressaavaa, ja omaa alavalintaa joutuu miettimään entistä nuorempana.

Tämän lisäksi ylioppilastodistuksella tehtävät opiskelijavalinnat ovat ongelmallisia myös sukupuolten tasa-arvon kannalta. Tytöt menestyvät lukiossa keskimäärin paremmin, joten todistusvalinta parantaa tyttöjen mahdollisuuksia päästä korkeakouluun. Tällaista epätasa-arvoista sukupuolijakauman kehitystä tuskin kukaan kaipaa.

Korkeakouluun pääseminen ei saa olla kiinni vain hyvästä ylioppilastodistuksesta, sillä opintoihin tullaan jatkossakin hakeutumaan myös muita reittejä kuin suoraan lukiosta. Jotkut suorittavat lukion sijasta tai jälkeen ammatillisen tutkinnon, jotkut vaihtavat alaa, jotkut tekevät ensin töitä ja hakeutuvat korkeakouluun vasta sitten. Erilaisia reittejä on lukemattomia eikä mikään niistä ole toista parempi. On tärkeää, että nämä muut reitit huomataan ja korkeakouluun pääseminen on mahdollista myös niiden kautta.

Lopulta kyse on siitä, millaisia ihmisiä ja osaajia yhteiskunta haluaa. Halutaanko koko koulu-uransa ajan jatko-opinnoista stressanneita, jo ennen valmistumistaan loppuun palaneita? Heitä, jotka ovat jääneet loukkuun väärälle alalle ja valmistuneet työhön, jota eivät oikeastaan edes halua tehdä? Vai halutaanko innokkaita osaajia, jotka ovat saaneet edetä elämässään ja opinnoissaan joustavasti omien tavoitteidensa suuntaan?

Reitti korkeakouluun ei ole kaikille samanlainen. Siitä huolimatta kaikilla pitää olla mahdollisuus päästä perille.

 

Esko Nieminen ja Katariina Kojo

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös