Kesätyöt ohi – muistinko kaiken?

Kesätyöt ohi – muistinko kaiken?

Monella opiskelijalla on kesä täyttynyt kesäopinnoista tai kesätöistä. Kesätyöt ja opintojen aikaiset työt ovat hyviä väyliä oman osaamisen kartuttamiselle, verkostojen luomiselle sekä tulevaisuuteen valmistautumiselle.

Muistithan pyytää kesätöistäsi kirjallisen työtodistuksen? Työtodistusmalleja on useanlaisia. Työtodistuksessa olisi hyvä näkyä kesän aikana karttunut osaaminen. Tällöin puhutaan ”osaamisperustaisesta työtodistuksesta.” Ero tavanomaiseen työtodistukseen on se, että osaamisperustaisessa työtodistuksessa yksilöidään tarkemmin, millaisia töitä olet tehnyt ja mitä osaamista työt vaativat. Käytännössä todistuksessa kuvataan, mitä olet työssäsi tehnyt ja miten. Osaamisperustainen työtodistus on hyödyllinen tulevaisuuden työnhaun kannalta. Se myös helpottaa sinua ansioluettelosi päivittämisessä.

Huolehdi lomakorvauksista. Jos et ole ennättänyt pitää vuosilomaa kesätyön aikana, on sinulle kertynyt loma maksettava lomakorvauksena työsuhteen päättyessä. Lomakorvausta on maksettava kaikista, jopa muutaman tunnin pituisista työsuhteista. Lomakorvauksen suuruus määräytyy työsuhteen pituuden ja kuukausittaisen työajan perusteella.

Päivititkö jo CV:si ja LinkedInin ajan tasalle? Kesätöiden jälkeen on hyvä päivittää CV ja LinkedIn ajan tasalle, koska muistat parhaiten, mitä töitä teit, mistä sait hyvää palautetta ja mitä opit. Älä turhaan jätä työnhaun asiakirjojen päivittämistä vasta siihen, kun aloitat taas työnhaun – päivitä ne aina työsuhteen päättyessä. Muista myös lisätä LinkedIn-verkostoosi kesätyösi kollegat ja muut yhteistyökumppanit!

Kysy suosittelijoita. Jos kesätyö sujui mielestäsi hyvin, kysy esimieheltäsi jo etukäteen, saisitko käyttää häntä suosittelijana tulevaisuudessa työnhaussa.

Kuuluthan ammattiliittoon ja työttömyyskassaan? Myös opiskelija voi kerryttää itselleen työssäoloehtoa opiskelujensa aikana ja varautua näin valmistumisen jälkeiseen aikaan. Työssäoloehto on ansiosidonnaisen työttömyysturvan edellytys. Tiesitkö, että Kelan peruspäivärahan suuruus on noin 700 euroa, mutta jo 2000 euron kuukausipalkalla ja työssäoloehdon kerryttämisellä voit saada Kelan peruspäivärahan sijaan ansiosidonnaista päivärahaa 1 245 euroa?

Työssäoloehto on 26 kalenteriviikkoa, eli kolmen kuukauden kesätöillä voit saada jo puolet työssäoloehdosta kerrytettyä! Työn ei tarvitse olla ’oman alan’ töitä. Työssäoloehtoa kerryttää jokainen viikko, jolloin työtä on ollut vähintään 18 tuntia – voit siis jatkaa työssäoloehdon kerryttämistä kesätöiden jälkeenkin. Työstä tulee maksaa työehtosopimuksen mukainen palkka. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, kokoaikatyön palkan on vuonna 2016 oltava vähintään 1 173 euroa.

Huolehdi jo opiskelujen aikana siitä, että olet liittynyt ammattiliittoon sekä työttömyyskassaan. Näin turvaat tulevaisuutesi mahdollisen työttömyyden varalle. Muista, että työssäoloehtoa ei voi kerryttää jälkikäteen – aloita siis työssäoloehdon kerryttäminen jo hyvissä ajoin opintojen aikana.

 

Amalia Ojanen

Opiskelija- ja nuorisoasiamies

Akavan Erityisalat

https://akavanerityisalat.fi/jasenyys/opiskelija_jasenena

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös