Kovaa kopoa ja satunnaisia skumppalasillisia

Kovaa kopoa ja satunnaisia skumppalasillisia

Vuosi 2017 on kulunut koulutuspolitiikan, työelämän ja jatko-opiskelijoiden parissa. Sektoreista ensin mainittu on vienyt selkeästi eniten tunteja työviikoista lukemattomien tapaamisten, satojen sähköpostien ja luonnollisesti Tampere3:n vuoksi.

Työelämäsektori on toiminut tänä vuonna varsin pienellä volyymilla, ja pääjuttuja ovatkin olleet harjoittelukäytäntöjen kehittäminen sekä maisteriuraseurannan tulosten tarkastelu. Jatko-opiskelijoiden osalta on annettu neuvontaa yhteydenottojen perusteella. Oleellista on ollut pysyä kartalla molempien sektorien ajankohtaisista asioista, mutta suuremmilla resursseilla kehitettävää olisi paljonkin.

Koposektorilla työ ei taatusti lopu kesken: kun jokin asia saadaan vedettyä yli to do -listalta, on sen tilalla jo kolme uutta. Tästä seuraa, että useita mielenkiintoisia asioita on pakko jättää tekemättä, sillä vuorokaudessa on rajallinen määrä tunteja. Oman mausteensa asioiden priorisointiin on tuonut rakas yliopistofuusiomme, jonka suhteen asioihin on pitänyt vaikuttaa monesti parin päivän varoitusajalla.

Politiikan opiskelijana koen, että hallitusvuosi on kartuttanut sitä kuuluisaa oman alan työkokemusta. Perehtyminen suuriin tietomääriin nopealla aikataululla, niiden tiivistäminen helposti ymmärrettävään muotoon muille opiskelijoille ja asiakokonaisuuksien keskinäisriippuvuuksien hahmottaminen ovat taitoja, joita arvostetaan ainakin kaikilla yhteiskunnallisilla aloilla.

Lähes joka viikko olen löytänyt itseni myös konkreettisesta vaikuttamistilanteesta, jossa pyrin edistämään opiskelijoiden etua esimerkiksi jonkin yliopiston toimielimen kokouksessa, ministeriön järjestämässä seminaarissa tai hieman epävirallisemmin viinilasin äärellä. Lisäksi yhteistyö TTYY:n ja Tamkon kanssa on ollut oleellisessa osassa kopovuotta ja sujunut hyvässä hengessä, mutta aika ajoin yhteisten linjojen saavuttamiseksi on käyty pitkiäkin neuvotteluja. Vuorovaikutustaitoni ovat kehittyneet merkittävästi kuluneen vuoden aikana, mistä hyödyn jatkossa työpaikasta riippumatta.

Koulutuspolitiikka on kenttä, jolla hallitusvastaava ei varmasti kyllästy. Myös tulevana vuonna Tampere3-vaikuttamiseen kuluu satoja tunteja, mikä saattaa välillä turhauttaa, mutta on erittäin oleellista uuden yliopiston luomisen kannalta. Suuria valtakunnallisia kysymyksiä ovat esimerkiksi opiskelijavalintojen kehittäminen, korkeakoulusektorien välinen yhteistyö ja maksuton koulutus.

Koulutuspolitiikka ei ole sektori, jolla suuria voittoja saadaan päivittäin. Edunvalvontavoitot tuntuvat juuri siitä syystä vielä paremmilta: kun pitkäjänteisellä työllä saadaan muutos parempaan, ei fiilistä voi sanoin kuvailla. Voitonjuhlien lisäksi parasta koposektorilla on ollut työporukka, jonka kanssa ajoittainen pään seinään hakkaaminenkaan ei tunnu yhtään niin ikävältä.

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös