Kuka päättää yliopistojen yhdistymisestä?

Kuka päättää yliopistojen yhdistymisestä?

Julkaistu Aikalaisessa 19.5.2015

Tampere3-keskustelut käyvät kiivaina. Koska yliopistoista säädetään laissa, niin lopullinen päätöksenteko on eduskunnan tehtävä. Se, miten asiaa pitäisi valmistella, on toinen kysymys. Tampere3:n kohdalla Tampereen yliopiston hallitus käy ja ohjaa käytännön neuvotteluja, ja se lienee aivan oikein.

Mutta kuka päättää yliopiston kannan yhdistymiseen, jos niin pitkälle edetään? Yliopistolaissa ei tällaista asiaa ole otettu huomioon, eikä erillistä lakia yliopistojen yhdistymisestä – esim. kuntarakennelakia vastaten – ole laadittu.

TTY on säätiö, TAMK osakeyhtiö, ja Tampereen yliopisto on julkisyhteisö. Jokaisessa asia täytynee käsitellä omalla tavallaan. Koska lakia ei juuri tähän tarkoitukseen ole, niin lienee tarpeen tutkia vastaavia tilanteita. Itse asiassa juuri kuntarakennelaki tarjoaa vastaavuuden, koska kunta on julkisyhteisö. Kuntarakennelaissa (1698/2009) edellytetään, että yhdistymisesityksen laativat kuntien valtuustot (ei siis hallitukset). Asia on mitä ilmeisimmin nähty niin suurena, ettei hallituksen esitys ole riittävä. Lakkaahan vanhojen kuntien olemassaolo, aivan kuin vanhojen yliopistojenkin, jos ne yhdistyvät. Mikäli vastaavuutta haetaan osakeyhtiöistä, lienee johtopäätös sama: näin isosta asiasta päättäminen ei kuulu hallitukselle.

Kunnanvaltuustoa lähinnä vastannee yliopistokollegio. Näin ollen esityksen tekeminen yliopistojen yhdistymisestä vaikuttaa kuuluvan Tampereen yliopistossa yliopistokollegiolle.

Kun tätä asiaa miettii, niin samalla tulee välttämättä miettineeksi sitä, että onko kaikkien Tampere3-selvitysten yhteydessä tehty lainkaan selvitystä siitä, mikä on oikea yliopiston päätöksentekoprosessi? En ole nähnyt tällaista selvitystä. Mikäli korkeakoulujen/yliopistojen yhdistyminen tulee ajankohtaiseksi, niin uuden yhdistetyn yliopiston oikeushenkilömuoto tulee päätettäväksi. Tätäkään päätöstä, jos se tehtäväksi tulee, ei pidä tehdä hätiköiden eikä ilman selvityksiä.

Mikäli uusi yliopisto muodostuu, sillä on suuri merkitys sekä meille yliopistolaisille, että koko Pirkanmaan alueelle. Niin suuri, että asian käsittelyssä ei ole varaa laiminlyönteihin saati virheisiin.

Jyrki Nummenmaa
Tampereen yliopiston yliopistokollegion puheenjohtaja

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös