Kuulumisia konsistorista: tiukkaa mutta asiallista menoa ensimmäisessä kokouksessa

Kuulumisia konsistorista: tiukkaa mutta asiallista menoa ensimmäisessä kokouksessa

Konsistori on aloittanut työnsä! Kokouksessa käsiteltyjä asioita ja keskusteluja on avattu virallisessa kokoustiedotteessa, jonka voi lukea täältä. Virallisten tiedotteiden lisäksi me opiskelijat jaamme kokousten jälkeen fiiliksiämme vuorotellen blogaamalla.

Konsistori aloitti eilen 19.4. toimensa alkukeskustelulla, jossa käytiin kattavasti läpi konsistorin toiminnan aloittamisen oikeudellisia ja laillisia näkökulmia. Noin tunnin kestäneen alkukeskustelun aikana konsistori kuuli näkemyksiä professori Pauli Rautiaiselta, Tampereen yliopiston lakimies Elina Kautolta sekä TTY:n hallintojohtaja Tiina Äijälältä.

Alkukeskustelu liittyi konsistorin puheenjohtajaan ja lakien normihierarkiaan sekä tulkintaan. Tärkeää on huomata, että tulkintaerimielisyyksistä huolimatta konsistorin toiminnan aloittamisen tärkeydestä vallitsi yksimielisyys. Lopulta kokouksen alussa jätettiin kaksi eriävää mielipidettä, joiden myötä laintulkinta puheenjohtajakysymyksestä voidaan siirtää korkeammille areenoille. Tarvittavat muutokset johtosääntöön ovat mielestäni ehdottomia, mikäli esimerkiksi oikeusasiamies niitä suosittelee jo olemassa olevien lausuntojen lisäksi.

Alku käsitti suuria periaatteellisia kysymyksiä, mutta molempia eriäviä mielipiteitä tukeneena koen että keskustelu pysyi asiallisena ja homma hoitui niin siististi kuin oli mahdollista. Veikkaan että osittain kyse oli myös avoimesta meiningistä, jolla hommaan päästiin kiinni. Me opiskelijaedustajat kutsuimme koko konsistorin koolle jo kokousta edeltäneenä päivänä hieman tutustumaan ja jakamaan odotuksia konsistorityöstä. Parhaan mahdollisen korkeakoulun saavuttaminen korostui koko porukalla; toki keinoja siihen totesimme olevan monia erilaisia.

Itse kokous kesti käytännössä kokonaisen työpäivän verran, mikä oli ainoastaan hyvä asia käsiteltävien asioiden laajuuden ja tärkeyden takia. Moni kokouksessa käsitelty asia tulee työpöydällemme vielä uudemman kerran ja työtä jatkamme ensi viikolla, kun kokoustamme 26.4. Ennen vappua tarkoitus on muun muassa jatkaa tutkinto-ohjelmien ja tiedekuntien käsittelyä, jota ehdimme hieman jo aloitella eilen. Konsistorin opiskelijaedustajina vastaamme mielellämme kysymyksiin, joten aina voi olla yhteydessä!

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös