Me päätämme Tampere3:sta, sinä päätät paljonko osallistut

Me päätämme Tampere3:sta, sinä päätät paljonko osallistut

Tuntuuko siltä, että sinut on Tampere3-prosesissa sivuutettu? Tuntuuko, että kaikki on jo päätetty? Tuntuuko ettei löydy paikkaa, jossa tuoda mielipiteesti julki? Mihin prosessi on menossa? Tuntuuko, ettei tässä ole mitään tolkkua? Jos vastasit kyllä, missään tapauksessa oikea ratkaisu ei ole möllöttää nurkassa ja passiivis-aggressiivisesti odottaa pahinta. Toisinaan kuulee, että ihmiset ovat prosessissa toisarvoisia ja ärsyttää, että vaihtoehtoja ei ole. Sanon yhden asian: älä itse toimi tämän mukaisesti. Vaadi saada äänesi kuuluviin ja ole mukana tarjoamassa vaihtoehtoja. Näkemyksien ja vaihtoehtojen esittämisessä on vastuuta meillä kaikilla.

Internet-ilmiöksi Ylen Vaaligalleriassa kohonnut Hansi Harjunharja otsikoi muutama päivä ennen kasvanutta kuuluisuuttaan bloginsa ”Tulevaisuutesi on nyt minun käsissäni, halusit sitä tai et”. Ensimmäiseksi pitää todeta, että Harjunharja on hahmo, joka ei liity ainakaan tietääkseni mitenkään Tampere3-nimellä kulkevaan hankkeeseen. Sen sijaan hänestä voidaan johtaa kaksi ajatusta, jotka pitävät prosessimme kannalta hyvinkin paikkaansa. Ensinnäkin, asia on niin, että joka tapauksessa, oli asiasta mitä mieltä hyvänsä, prosessin kohtalo on Tampereen yliopiston osalta isolta osin minun ja kymmenen muun ihmisen, yliopistomme hallituksen käsissä. Samankaltainen on tilanne myös TTY:n ja TAMK:n osalta, joissa hallitukset päättävät asiasta. Toinen ajatus on, että vaikka prosessin kohtalo onkin meidän käsissämme, sinulla, korkeakouluyhteisön jäsenellä on mahdollisuus ja valtaa vaikuttaa lopputulemaan.

Valmisteluryhmät toimivat, hallitukset käyvät keskustelua ja erilaisia visioita rakennetaan. Tähän kaikkeen sinä voit ja sinun kuuluukin osallistua. Tuo mielestäsi olennaisia asioita hallituksen jäsenten tai valmisteluryhmien tietoon (ryhmät löydät esim. täältä http://goo.gl/U2JqKG), rakenna omia näkemyksiäsi mahdollisuuksista, kyseenalaista, nostavan esiin epäkohtia. Keskustelua kannustan käymään myös esimerkiksi siihen suunnatulla keskustelualustalla (http://goo.gl/jVfLGq). Ennen kaikkea toivon, että esität mielipiteitä ja kritiikkiä myös julkisesti, se vie tätä prosessia eteenpäin ja kohti parempia tuloksia.

En halua provosoida liikaa ja osoitella sormella. Osallistamisessa ja viestinnässä on meillä tämän prosessin osalta parantamisen varaa ja opittavaa. Voi olla, että prosessi tuntuu epämääräiseltä ja etäiseltä, mutta juuri siksi on tärkeää, että mielipiteiden laaja kirjo pääsee esille. Ameebamaisuuteen etsitään ratkaisukeinoja, mutta toisaalta me kaikki olemme korkeakoulujen ihmisiä, hankalampaakin kokonaisuutta osannemme jäsentää, vaikka esitystapa jättäisi toivomisen varaa. Puhumalla nyt, sinulla on mahdollisuus vaikuttaa selvityksen kulkuun. Toukokuussa voit vaikuttaa ja lausua mielipiteesi selvitysraportista ja silloinkin haluan tietää, mitä ajattelet asiasta.

Tilanne ei muutu muuta siltä osin, että toukokuussa me teemme päätöksiä hallituksessa Tampere3-hankkeen jatkosta. Sitä ennen, silloin ja sen jälkeen, päätöksiä on paljon mukavampi tehdä, jos niihin on osallistunut ihmisiä laajasti. Älä siis murjota nurkassa, vaan sano sanottavasi, me haluamme kuulla.

Sanotaan, että kaksi silmäparia näkee paremmin kuin yksi. Kuinka paljon paremmin näkevät kymmenet tuhannet silmäparit verrattuna muutamaan tusinaan?

Eetu Kreivi
Tampereen yliopiston hallituksen opiskelijajäsen

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös