Omstart, avoimemmin!

Omstart, avoimemmin!

Kirjoitus on julkaistu alunperin Tamyblogissa 27.11.2014

Lokakuun 15. päivä julkaistun, korkeakoulujen yhteistyötä koskevan tiedotteen jälkeen pöly näyttää laskeutuneen ylioppilaskunnassa. Ylioppilaskunnan kokous tuli ja meni, ja viimeisestä kannaristakin on vierähtänyt jo tovi. Mitä on tapahtunut yleiskokouksen asettamille tavoitteille? Eteneekö selvitystyö ja miten?

Selvitystyötä tulee aiempien suunnitelmien mukaisesti vetämään johtoryhmä, jossa istuu kolme vararehtoria, yksi kultakin korkeakoululta. Tämän lisäksi ollaan perustamassakolme valmisteluryhmää: yksi pohtimaan tulevan korkeakouluyhteisön profiilia ja tutkimusalueita, toinen tutkintorakennetta ja -ohjelmia sekä kolmas tuki- ja hallintopalveluja. Ryhmissä tulee olemaan jäseniä kaikilta korkeakouluilta, ja niiden on tarkoitus valmistella toukokuun puoleenväliin mennessä raportit siitä, miten ja millaista yhteistyötä korkeakoulujen välillä voitaisiin tehdä. Myös opiskelijoita on tarkoitus osallistaa valmisteluryhmien toimintaan.

Positiivista on, että valmisteluryhmien ensimmäinen tehtävä on pysähtyä miettimään, mihin kysymyksiin selvityksessä todella halutaan vastata, ja kuinka korkeakouluyhteisöjä osallistetaan prosessiin. Myös yliopiston hallituksessa on käyty laajaa keskustelua viestinnästä ja valmistelun avoimuudesta. Ylioppilaskunnan viesti on siis näkynyt ja kuulunut. Varsinaisen työn aloitusta on hidastanut ainakin se, että alkuperäisestä vararehtoritroikasta TTY:n Puhakka otti vastaan paikan Itä-Suomen yliopiston vararehtorina. Valmisteluryhmien on tarkoitus aloittaa toimintansa 4.12.

T3 ei luonnollisesti ole katoamassa Tamyn työpöydältä pitkään aikaan. Jos selvitystyössä päädytään suuriin muutoksiin, ulottuu niiden toteuttaminen ja seuraaminen useille vuosille. Prosessi onkin nostettu esille muun muassa Tamyn toimintasuunnitelmassa vuodelle 2015. Asiaa tullaan joka tapauksessa pohtimaan myös virallisten työryhmien ulkopuolella erityisesti TamkO:n, TTYY:n ja SYL:n sekä yliopiston hallituksen opiskelijaedustajien kanssa. Opiskelijat etsivät parhaillaan yhteistä linjaa siitä, millaista yhteistyötä pidämme toivottavana.

Mihin selvitystyössä sitten on mahdollista päätyä? Tiedossamme on, että yhdistymisen mahdollistava lakimuutos voitaisiin OKM:n mukaan tehdä. Aamulehden paneelissa taas rehtoreilta kysyttiin: “Tuleeko Tampereelle yksi korkeakoulu?” ja sekä Kaija Holli että Markku Kivikoski vastasivat: “Kyllä, niin pian kuin on järkevää”. Suuri merkitys on kuitenkin kevään eduskuntavaaleilla ja uudella hallituksella: duaalimallin purkaminen voidaan torpata täysin tai siihen voidaan määrätietoisesti pyrkiä. Myös T2 eli vain TaY:n ja TTY:n yhdistäminen on pidetty pöydällä. Joka tapauksessa uskallamme toivoa, että selvitystyön jälkeen voimme tehdä entistä enemmän kaikkia tamperelaisia opiskelijoita hyödyttävää yhteistyötä – yhdistymisten kautta tai ei.

Veera Jokipalo
Tamyn hallituksen varapuheenjohtaja

 

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös