Opintotuki huumaa

Opintotuki huumaa

Viime viikolla hallitus oli hyvin ansaitulla lomalla, pois lukien Opintotuki indeksiin – tempausta ja kansanedustajaehdokkaiden häiriköintiä. Niin, sanoinko lomalla? Hallitus on siis soitellut läpi Pirkanmaan ja Satakunnan ehdokkaita osana SYL:n valtakunnallista kampanjaa, jossa tavoitteena on saada vastaukset kaikilta eduskuntaan mieliviltä siitä, mitä mieltä he ovat opintotuen indeksiin sitomisesta, maksuttomasta koulutuksesta ja huoltajakorotuksesta. Ihan lomapuuhailuksi tätä ei ehkä voida laskea, mutta mielenkiintoista kontaktointi on ollut.

Olin aluksi hyvin epäileväinen ja jopa skeptinen sen suhteen, että ehdokkaat lähtisivät tukemaan kampanjaamme tai olisivat ylipäätään tietoisia koko asiasta. Yllätyinkin positiivisesti, kun lähes jokainen kontaktoimani ehdokas oli opintotuen indeksiin sitomisen kannalla (lukuunottamatta erästä kokoomuspolitiikkoa, jonka mielestä vähimmäisetuuksien indeksiin sitominen oli virhe, eikä sitä pidä toistaa opintotuen kohdalla), ja useat ajaisivat jopa tätäkin isompia parannuksia opiskelijoiden asemaan. Näin laaja tuki asiamme puolesta sai huoleni hälvenemään ja aloin yhä vahvemmin uskomaan, että saamme vietyä opintotuen indeksiin sitomisen läpi seuraavalla hallituskaudella.

Sitten iski kuitenkin pieni katumus. Olenko ollut täysin naiivi uskoessani ehdokkaiden vastauksiin? Ovatko kaikki nämä puheet ja lupaukset sitä samaa poliittista peliä, jota pelataan aina vaalien alla? Onko näillä lupauksilla mitään merkitystä? Ymmärsin kuitenkin pian, että epätoivo on aina huonompi vaihtoehto kuin toivo, ja indeksitön opintotuki on sitäkin pahempi. Onneksi ylioppilasliike ei ole tuudittautunut epätoivoon, vaan on lähtenyt ajamaan asiaa kiivasti eteenpäin. Tapasimme tällä viikolla Etelä-Suomen monialayliopistojen ylioppilaskunnan hallituksia ja viesti oli selvä: Opintotuki on sidottava indeksiin ja  asiaa ajetaan varmasti eteenpäin vielä vaalien jälkeenkin.

Eduskuntavaalit ovat reilun kuukauden päästä ja kehoitankin äänestämään sellaista ehdokkasta, joka on sitoutunut ajamaan opiskelijoiden aseman parantamista. Oman ehdokkaan voi käydä valitsemassa esimerkiksi viikon päästä avattavasta Nuorten Vaalikoneesta, www.nuortenvaalikone.fi. Myös Tamy haluaa antaa jäsenistölleen mahdollisuuden tutustua tarkemmin Pirkanmaan alueen kansanedustajaehdokkaisiin vaalipaneelissa 29.3. Osallistujina ovat  Sofia Vikman (Kok), Matias Hilden (Kesk), Sanna Marin (SDP), Anna Kontula (Vas), Emilia Olkanen (Vihr), Sirpa Pursiainen (KD) ja Tiina Elovaara (PS). Tervetuloa!

 

 

 

 

 

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös