Opiskelijan äänitorveksi yliopistolle?

Opiskelijan äänitorveksi yliopistolle?

Mystisen ja latinalta kuulostavan halloped-termin (lyhenne hallinnon opiskelijaedustajasta) taakse piiloutuu jotain sellaista, joka koetaan hyvin seksikkääksi: valtaa. Usein käsi kädessä vallan kanssa kulkee raha, ja hallopedeille maksetaankin toimielimen kokouksiin osallistumisesta palkkiota.

Yliopistoa ja yliopistoyhteisön kulttuuria rakennetaan eri paikoilla kokoushuoneista opiskelijabileisiin. Rakenteelliset peruspalikat asetetaan paikalleen kuitenkin juuri niissä toimielimissä, joihin tällä hetkellä haetaan opiskelijaedustajia uudelle yliopistolle. Yliopiston tasolla linjaava konsistori, tiedekunnissa vaikuttavat tiedekuntaneuvostot ja näiden välimaastossa toimivat valmistelevat neuvostot muovaavat kokonaisuutta, josta ensi vuonna käytämme nimeä Tampereen yliopisto.

On tärkeää, että opiskelijan ääni kuuluu kaikilla hallinnon tasoilla, sillä olemme yliopistoyhteisön suurin ryhmä ja meillä on paras käsitys siitä, millainen koulutus ja opetus on opiskelijan näkökulmasta laadukasta. Joustavat opiskelumahdollisuudet tutkintojen rakentamisesta sähköisten tenttien saatavuuteen ja opiskelijoiden erilaisten elämäntilanteiden huomiointiin ovat asioita, joita ei voida kehittää ilman opiskelijoiden näkökulmia.

Hallinnon opiskelijaedustajien panostusta kehutaan yliopistoissa kautta Suomen: opiskelijat ovat usein syvällisimmin valmistautuneita ja aktiivisimpia toimielinten jäseniä. Kriittistenkään huomioiden esittämistä ei tarvitse pelätä, sillä tutkinto-oikeus on huomattavasti työsuhdetta järeämmin suojattu asia. Viimeisen lauseen ei toki soisi olevan totta myöskään yliopistoon työsuhteessa olevien kohdalla.

Olen itse toiminut hallopedina nykyisen Tampereen yliopiston yhteisön ylimmässä päättävässä elimessä, kollegiossa sekä koulutuksen kehittämiseen pureutuvassa opetusneuvostossa. Kollegiossa olen Tampere3-prosessin viimeisimmissä käänteissä pitänyt esillä yliopistodemokratian ja yliopiston autonomian merkitystä, mikä on näkynyt myös kollegion tekemissä julkilausumissa. Opetusneuvostossa pääsin taas hyvin konkreettisella tasolla luomaan opintojen ohjausta säätelevää linjausta ja tuomaan opiskelijan näkökulmaa milloin opetuksen digikehitykseen, milloin tutkinto-ohjelmien laaja-alaisuuden haasteisiin ja mahdollisuuksiin.

Hallinnon kiemurat saattavat alkuun vaikuttaa häröpallolta, josta ei saa otetta, mutta ylioppilaskunta ja edeltävät hallopedit ovat tukena vaikuttamistyössä. Kaikki opiskelijaedustajat koulutetaan tehtäviinsä ja vaikuttamistyöhön on tarjolla myös jatkuvaa tukea niin ylioppilaskunnalta kuin muilta hallopedeilta. Lisää tietoa hakuprosessista saa uuden ylioppilaskunnan nettisivuilta, kokemuksia toiminnasta ovat jakaneet puolestaan halloped-konkarit @tamytampere-tilillä Instagramissa.

Paranna yliopistoa päätöskohta kerrallaan – hae hallopediksi!

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös