Sanitaatiohankkeesta sisältöä opiskeluun

Sanitaatiohankkeesta sisältöä opiskeluun

Viimeiset viikot kv-asiantuntija on lähinnä intensiivisesti hikoillut kehitysyhteistyön parissa. Tamylla on ollut omaa hankemuotoista kehitysyhteistyötoimintaa ulkoministeriön kansalaisjärjestötuella 1990-luvun alusta lähtien, ja nyt tulilla oleva Tansania-hanke on yksi suurimmista projekteista, joita vuodenvaihteessa syntyvä uusi ylioppilaskunta yhdessä toteuttaa. Uusi hanke on sikäli poikkeuksellinen, että sitä on suunniteltu aiempaa paljon laajemman toimijajoukon yhteistyössä.

Varsinaisia hankekumppaneita ovat Tamy (+TTYY), kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu tamperelainen asiantuntijayhdistys Käymäläseura Huussi ja dar-es-salaamilainen kansalaisjärjestö Center for Community Initiatives (CCI). Suunnitelmana on yhdessä rakentaa käymälöitä ja parantaa sanitaatiotietoisuutta Dar-es-Salaamissa Tansaniassa, jossa valtaosa väestöstä on vailla asianmukaista sanitaatiota sekä jätevesi- ja vesihuoltoa. Kehno sanitaatio saa taudit leviämään, aiheuttaa ympäristöongelmia ja vaikeuttaa lasten ja nuorten, erityisesti tyttöjen, koulunkäyntiä.

Tansanian vessatilanteen parantamisen lisäksi olemme halunneet luoda projektia, josta uuden ylioppilaskunnan opiskelijat hyötyisivät mahdollisimman paljon. Hankesuunnittelua varten on koottu parinkymmenen hengen opiskelijaryhmä molemmilta kampuksilta, ja joukko toimijoita Tampere3-korkeakouluista varmistavat, että hanketta voidaan käyttää hyväksi kursseilla, opintokokonaisuuksissa, projekteissa ja harjoitteluissa. Hankerahoituksesta katetaan toiminnan kustannuksia, kuten työntekijöiden palkkoja ja matkakuluja.

Kakka-asioiden kanssa päivät pitkät puuhastellessa vessahuumorilta ei täysin välty, ja oman (pahan) mausteensa hankestressiin tuovat ulkoministeriön sähköiset hakulomakkeet, joista on luultavasti maksettu miljoona tonnia veronmaksajien rahoja, eikä niillä voine sen vuoksi heittää vesilintua, vaikka ne saa toimimaan ainoastaan flossaamalla täydenkuun aikaan ja viheltämällä Frederikiä. Lomakkeet kirkuvat punaisella, jos jokin 96 pakollisesta kohdasta on väärin täytetty, tai oikeastaan vaikka kaikki olisi täytetty täysin ohjeiden mukaankin. Kuitenkin päivien hinkkaamisen jälkeen hirviölomake saatiin näyttämään kauniin vihreää, ja ihmeilmestys taisi tuoda kesän vihreyden myös kv-asiantuntijan sydämeen!

P.S. Hirviölomakkeista huolimatta iso kiitos ministeriölle hankkeidemme tukemisesta! Antakaa meille Tansaniaankin rahaa!

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös