Teetä ja sosiaalipolitiikkaa

Teetä ja sosiaalipolitiikkaa

Olen Tamyn uusin työntekijä, ja tätä kirjoittaessani olen toiminut Tamyn sosiaalipoliittisena asiantuntijana jotakuinkin kuukauden. Näiden viikkojen aikana olen ehtinyt muodostaa seuraavan käsityksen tehtävänkuvastani:

  1. Sosiaalipoliittisen asiantuntijan työ on 90% kysymyksiä. Suurin osa kysymyksistä koskee ihmisten aikatauluja, huomattavasti pienempi osa työn asiasisältöä. Välillä vastaan kysymyksiin, jotka ovat kulkeneet usean välikäden kautta ennen kuin päätyvät minun pöydälleni, välillä taas delegoin toisten ihmisten kysymyksiä paremmin tietäville. Perehtymisvaiheessa joidenkin kysymysten kysyminen on nolottanut itseänikin. Kuten: mikä on työpuhelimeni pin-koodi?
  2. Sosiaalipoliittisen asiantuntijan työ on 90% kaikenlaista sälää. Kalenteriin on vähintäänkin elintärkeää aikatauluttaa isoimmat hommat kuten tärkeät tapaamiset ja pitkien tekstien luku- tai kirjoitusurakat, sillä joka päivä suuri osa työajasta menee pikkujuttujen jonglööraamiseen. Vastaa yhteen doodleen ja kahdeksaan sähköpostiin, ajasta FB-julkaisu, sovi lounas, kysy hallitusvastaavan mielipidettä johonkin, merkkaa deadline kalenteriin, reagoi työkaverin huoleen, delegoi tehtävä, varaa kokoushuone, vie juliste… Varmaa on vain se, että suhde To Do -listoihin ei enää koskaan ole ennallaan.
  3. Sosiaalipoliittisen asiantuntijan työ on 90% yhteistyötä. Se korostuu sellaisissa aihepiireissä kuin terveys, hyvinvointi, liikunta, kuntapolitiikka ja toimeentulo: näissä asioissa ei edistetä opiskelijoiden etuja ilman useiden kymmenien muiden ihmisten työpanosta niin yliopistolla, kaupungissa kuin Suomessakin. Tärkeimpiä työkavereita ovat Tamyn hallituksen sopovastaavat, joita ilman duunista ei tulisi mitään. Itse asiassa en ole tähän mennessä varmaankaan tehnyt yhtään työtehtävää alusta loppuun yksin.

Matemaattisesti lahjakkaammat lukijat saattavat nyt luulla, että teen 270-prosenttista työaikaa. Ei hätää: oikeasti kyse on vain siitä, että asiantuntijan duunissa yhteistyö, kysymysten kysyminen ja kaikenlainen sälä esiintyvät paljolti päällekkäin.

Koska järjestöhommia koskevien tekstien peukalosääntö on se, että niissä ei ole koskaan riittävästi konkretiaa, annettakoon esimerkki. Tänään ennen tämän blogin kirjoittamista olen muun muassa aikatauluttanut opiskelijaedustajien tapaamista Tampereen kaupungin apulaispormestarien kanssa ja kysellyt tilaa kyseiseen tapaamiseen, lähettänyt Aamulehteen mielipidekirjoituksen, käynyt Tamyn hallituksen kanssa läpi ja kommentoinut uuden yliopiston tutkintosääntöä ja koulutusvisiota, välittänyt opiskelijoiden palautetta eteenpäin kaupungin suuntaan, ottanut yhteyttä ihmisiin joiden kautta ylioppilaskunta voi antaa lausuntonsa YTHS-lakiluonnokseen, kaivellut vanhojen tamylaisten tietoja alumnitapahtuman järjestämistä varten, palaveerannut kollegoiden kanssa, ja keittänyt teetä.

Jonain toisena päivänä en välttämättä tekisi mitään näistä asioista – teen keittäminen pois lukien. Se lienee tässä työssä ainoa rauhallinen ja rutiininomainen tehtävä.

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös