Tamyn Tampere3-uutiskirje, syyskuu 2016

Tamyn Tampere3-uutiskirje, syyskuu 2016

Tamyn Tampere3-uutiskirjeessä tällä kertaa kertausta kesältä ja katsaus alkavan syksyn menoon:

  1. Tampere3:n nimi
  2. Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjausryhmän kuulumisia
  3. Säätiön perustaminen
  4. Johtosääntötyö
  5. Ristiinopiskelu korkeakoulujen välillä

Uutisten lisäksi kannattaa tsekata neljän Tampereen yliopiston filosofian opiskelijan mielenkiintoisia mietteitä 31.5.2016 julkaistusta Tampere3-visiosta: http://filosofisiaaatoksia.blogspot.fi/2016/09/tampere3-visiosta-humanismi-ja.html

 

1. Tampere3:n nimi

Kevään lopulla yleinen ja hankkeen johdostakin uutisoitu näkemys oli, että päätös uuden korkeakoulukonsernin nimestä tehdään kesäkuun loppuun mennessä. Nimipäätöstä ei kuitenkaan saatu aikaiseksi korkeakoulujen hallituksissa, jotka ovat siitä viime kädessä vastuussa. Nimen tulisi näillä näkymin olla selvillä syksyn aikana.

Tampere3-korkeakoulujen hallitukset kokoontuivat maanantaina 5.9., mutta nimen suhteen ei mitä ilmeisimmin vielä saavutettu konsensusta.

 

2. Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjausryhmän kuulumisia

Opetus- ja kulttuuriministeriön Tampere3-ohjausryhmä kokousti jälleen 7.9.2016. Agendalla oli muun muassa hallituksen lakiesitys hankkeen toteuttamisesta. Keskustelua käytiin lisäksi ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opetusyhteistyöstä ja sen vaikutuksista opiskelijoihin, sekä uuden yliopiston järjestäytymisestä ja säätiön perustamisesta.

Tamyn tavoitteena on saada mahdollisimman monipuolinen säätiön perustajapooli ja varmistaa, että säätiötä perustettaessa  ei määritellä tulevan yliopiston sisäistä hallintoa enempää kuin on yliopistolain mukaan välttämätöntä, sillä nähdäksemme hallintoon liittyy myös paljon johtosääntötason asioita.  Syksylle on sovittu vielä kaksi kokousta, joten ohjausryhmän työ jatkuu odotettua pidempään.

 

3. Säätiön perustaminen

Uuden yliopistosäätiön perustajatahoja on selvitelty kesän aikana. Aikataulullisesti säätiön perustaminen etenee syksyllä rivakasti: jo syyskuun loppuun mennessä tulisi olla tiedossa kaikki säätiön perustajat. Lokakuun loppupuolella on perustajatahojen kokous, jossa hyväksytään säätiön säännöt, ja marraskuun alussa olisi tarkoitus allekirjoittaa säätiön perustamiskirja.

 

4. Johtosääntötyö

Tulevan yliopiston johtosääntöä valmistelemaan on nimitetty työryhmä, jossa Tamya edustaa koulutuspoliittinen asiantuntija Veera Kaleva. Yliopiston johtosääntö luo edellytykset yliopiston perustehtävien toteuttamiselle opetuksessa, tutkimuksessa ja yliopiston yhteiskunnallisissa palvelutehtävissä. Lisäksi johtosääntö edistää henkilöstön ja opiskelijoiden osallistumista päätöksentekoon yliopistohallinnon eri tasoilla. Johtosäännön avulla toteutetaan yliopiston strategiaa sekä hyvän johtamisen periaatteita yliopiston hallinnossa.

Johtosääntötyötä tehdään nopealla tahdilla: jotta yliopistosäätiö voidaan virallisesti perustaa, tulee johtosääntökin olla valmisteltu lokakuun loppuun mennessä. Tamy ajaa tavoitteita johtosääntöön edunvalvontaperiaatteidensa mukaisesti.

 

5. Ristiinopiskelu korkeakoulujen välillä 

Kaikille Tampere3-korkeakoulujen tutkinto-opiskelijoille suunnattu opintotarjonta on koottu ristiinopiskelupalveluun, joka avattiin tiistaina 16.8.2016. Kaikki läsnäolevat tutkinto-opiskelijat voivat hakea opiskelu-oikeutta tarjolla oleviin muiden korkeakoulujen opintoihin, kunhan ovat ensin varmistaneet niiden soveltuvuuden tutkintoonsa omasta korkeakoulusta. Palvelusta löytyvät korkeakoulukohtaiset ohjeet opiskelijoille. Kannattaa tutustua ja levittää sanomaa! Palvelu löytyy osoitteesta https://www10.uta.fi/ristiinopiskelupalvelu/

 

**

Mikko Lampo, koulutuspolitiikka, jatko-opiskelijat

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös