TTYY: Selvitys korkeakoulurakenteiden uudistamisesta tervetullut

TTYY: Selvitys korkeakoulurakenteiden uudistamisesta tervetullut

Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunta (TTYY) on hämmentynyt Helsingin Sanomien 30.1. lehdessä olleen korkeakoulupolitiikkauutisen aiheuttamasta kuohunnasta opiskelijajärjestöissä. Uutisessa summataan Tutkimus- ja innovaationeuvoston viime marraskuussa luovuttamaa raporttia Suomen korkeakoulukentän uudistamisesta. Uutisen uutuusarvo tulee neuvoston jäsenten antamista kommenteista uudistustarpeisiin.

 

Uutisoiduista kuudesta suuresta uudistustoimenpiteestä useat opiskelijajärjestöt päättivät tarttua juurikin duaalimallin uudistamiseen ja vielä tarkemmin opetusministeri Krista Kiurun aiheesta tilaamaan selvitykseen. TTYY ihmettelee, miten esimerkiksi Suomalaisen Tiedeakatemian Eva-Mari Aron ehdottama 500 euron lukukausimaksu kaikille opiskelijoille ei kerännyt opiskelijajärjestöjen huomiota, vaan järjestöt keskittyvät tyrmäämään selvityksen, jossa opiskelijoillakin on potentiaalisesti valtavasti voitettavaa.

 

TTYY ymmärtää selvityksen aikarajan olevan tiukka, mutta näkee selvitystiedon arvon kevään hallitusneuvotteluissa. Tampere 3 –prosessin osallisena TTYY tekee kevään aikana kaikkensa tuottaakseen Tampereen osalta arvokasta tietoa ja ratkaisuehdotuksia hallitusohjelmaneuvotteluiden päätöksenteon tueksi. Myös Tampere 3 –selvityksen toukokuun puolivälin aikaraja on erittäin tiukka, mutta TTYY on hyvin luottavainen selvityksen tuottavan rohkeita uusia avauksia suomalaisella korkeakoulukentällä. Yhteiskunnan tarve erilaisille korkeakoulutuksen tuottamille osaamisprofiileille on mahdollista toteuttaa muunkinlaisilla kuin nykyisillä rakenteilla. Tampere 3 –prosessi vaikuttaisi myös kehittyvän hyväksi esimerkiksi siitä, miten korkeakoulukentän rakenteellisia uudistuksia voidaan tuottaa myös osaaminen edellä.

 

TTYY toivoo muilta opiskelijajärjestöiltä avarakatseisuutta Suomen korkeakoulukentän rakenteellista kehitystä kohtaan. TTYY haluaa myös muistuttaa, että mikäli Suomi pelastettaisiin nykyrakenteiden hienosäädöllä, olisimme viime hallituskausien aikana jo nousseet uuteen kukoistukseen. Täten TTYY odottaakin opiskelijakentältä kautta linjan ratkaisuehdotuksia pelkän aktiivisen vastustamisen sijaan.

 

Tampereella 30.1.2015

 

Teemu Viljamäki                                                    

Hallituksen puheenjohtaja                  

 

Tuomas Hirvonen

Pääsihteeri

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös