Työelämässä ulkomailla vastavalmistuneen silmin

Työelämässä ulkomailla vastavalmistuneen silmin

Työelämästä ulkomailla vastavalmistuneena aiheesta saisi hyvinkin useamman postauksen verran aihetta aikaiseksi. Itse aloitin aika rytinällä, olin jo ulkomailla opiskelemassa ja etenin suoraan ulkomailla yliopistosta työharjoitteluun ja työharjoittelusta ensimmäiseen oman alan työpaikkaan ulkomailla.

Tein EU-opintoja Hollannissa ja opintoihin kuului työharjoittelu, jonka suoritin Brysselissä. Työharjoittelun jälkeen olin Brysselissä töissä edunvalvontajärjestössä. Olen pitkään opiskellut ja oleskellut ulkomailla, englanninkielisen lukion jälkeen muutin Lontooseen kandin opintoja varten ja jonkin verran myös osa-aikatöissä ulkomailla. Työelämä ulkomailla vastavalmistuneena kuitenkin suurempi paketti syliin, kun ikinä osasin arvata.

Iso osa ajasta ulkomaisella työpaikalla menee kultuurierojen kohtaamiseen. Tarvitaan pitkää pinnaa, kärsivällisyyttä, kommunikaatiotaitoja ja yhteisymmärrystä eri käytäntöjen ja tapojen suhteen. Mitä kansainvälisempi työyhteisö, sitä helpompaa. Oman kokemukseni mukaan, vaikka työkieli olisi englanti on hyvä tarkentaa millä kielellä tiedostot, tietokone ja muut epävirallisemmat työvälineet kulkevat. Suomalainen vaihtaa kielensä usein englanniksi kansainvälisissä yhteyksissä, muiden maiden edustajien parissa tämä ei välttämättä ole itsestäänselvyys.

Kannattaa myös miettiä mitä harrastuksia haluaisi vapaa-ajallansa toteuttaa ja minkälaisia mahdollisuuksia kohdemaassa tähän liittyen on. Onko valmiita kontakteja vai joutuuko luomaan ystävyyssuhteet alusta alkaen ja tässä tapauksessa, missä ja miten samanhenkisiä ihmisiä löytää? Facebookissa on paljon ulkosuomalaisryhmiä esim. kansalaisuuden mukaan.

Toisen maan työkulttuurin vaatimuksiin törmätään usein jo työnhakuprosessissa. Itse pääsin suoraan työharjoittelusta (ja työharjoitteluunkin suoraan yliopistosta hakemuksen kautta) töihin joten en joutunut papereitani toiselle kielelle kääntämään.

Palkkaukseen ja verotukseen kannattaa myös tutustua etukäteen. EU hommiin lähtevä saa tuntuvia etuja, kuten kevyemmän verotuksen ja lapsille koulupaikan, kun taas EU instituutioiden ulkopuolisille työnantajille työllistyvälle ehdot ovat erillaisia. Belgiassa tulovero on yksi EU:n korkeimmista ja tämä saattaa helposti tulla yllätyksenä. Tuloverot ulkomailla sivusto auttaa vertailemaan tuloverotusta eri EU maissa: http://europa.eu/youreurope/citizens/work/taxes/income-taxes-abroad/index_fi.htm

Terveydenhoito on monen muun asian tavoin järjestetty eri tavoin ulkomailla kuten Suomessa ja tähän on myös syytä perehtyä etukäteen. Eurooppalainen sairaanhoitokortti oikeuttaa hoitoon toisessa EU maassa samaan hintaa ja saman käytönnön mukaan, kun maan kansalaiset. Kortti on ilmainen ja se haetaan Kelasta. Tosin kortti ei itsestään kerro missä ja mille vastaanotolle tulee terveydenhoitoa tarvittaessa kääntyä.

Käytännöt vaihtelevat maittain. Englannissa on julkinen NHS terveydenhoito ja GP on terveydenhoitaja jolle pääsee tarvittaessa hyvinkin nopeasti. Turkissa ja etenkin Istanbulissa on paljon yksityisiä Eurooppalaisiakin vastaanottoja. Istanbulin yksityisillä vastaanotoilla käynnistä on maksettava erikseen ja hyvällä tuurilla pääset lääkärille, joka edes jotenkuten puhuu englantia. Brysselissä vastaanotot ovat hyvin jakaantuneita alueitten kesken ja käynti vaatii rekisteröitymisen kyseiseen kaupunginosaan.

Työnantaja saattaa vaatia lääkärintodistusta sairastumisen todistamiseksi, eikä kipeänä ole mukavaa juosta ympäri kaupunkia vastaanottoa etsimässä, joten tämä on hyvä hoitaa kuntoon jo ensimmäisten viikojen aikana. Tosin esim. Hollannissa laki suojaa henkilötietoja niin tiukasti, että lääkärit eivät pysty lääkärintodistuksia kirjoittamaan.

Ulkomaille töihin muuttavalle asioiden helppouteen tai vaikeuteen vaikuttaa oleellisesti millaiselle työnantajalle on menossa töihin. Isoilla kansainvälisillä firmoilla on luultavasti kokemusta ja tietotaitoa siitä millaisia haasteita ja kysymyksiä toisesta maasta muuttavalla saattaa olla esimerkiksi juuri terveydenhuollon osalta. Lisäksi asunnon hankinnassa työnantajalla saattaa olla valmiita kontakteja, jollei jopa työsuhdeasunto valmiina ja muuttokuluihinkin on mahdollista saada avustusta riipuen työnantajan tarjoamasta paketista.

Ulkomailla asumisen jälkeen huomaan miten paljon kotimaassa ottaakaan asioita itsestäänselvyytenä siksi, että tietää miten asiat ja virastot maan sisällä toimivat ja jos ei tiedä, on ainakin joku taho mistä tietoa asioiden ratkaisuun voi lähteä etsimään.

Vastavalmistuneena on usein vasta työelämänsä alussa. Tiedot ja taidot, työkokemuksesta puhumattakaan karttuvat vasta kokemuksen edetessä. Kaikista helpoin tapa muuttaa töiden parissa ulkomalle on ehdottomasti lähteä ulkomaan komennukselle kotimaansa lähettämänä. Tällöin on monen edun saaja, verotuksesta, Suomen sosiaaliturvassa pysymisessä, kuin olemassa olevien verkostojen turvin uudessa maassa ja parhaimmassa tapauksessa kaupanpäällisenä on mahdollista saada vielä avustusta muuttokuluihin ja apua asunnonhankintaan. Tälläinen etupaketti harvoin kuitenkaan on vastavalmistuneen ulottuvilla.

Tosin vastavalmistuneena elämäntilanteen vuoksi saattaa kuitenkin olla otollisessa tilanteessa hakemaan työkokemusta ulkomailta ja mikäli toisessa maassa työskentely kiinnostaa kannattaa haave ehdottomasti toteuttaa. Muutama reitti mahdollistaa tämän.

Työharjoittelu ulkomailla lienee kaikista helpoin keino etenkin EU maissa vapaan liikkuvuuden ansiosta. Alasta riippuen mahdollisuuksia on monia samoiten tiedonlähteitä minkä turvin harjoittelupaikkaa voi lähteä hakemaan. Kulttuurieroina huomattavaa juuri edellä mainitut, työtodistusten ja opintosuoritusten kääntäminen toiselle kielelle ja palkkauksen suhteen voi olla isoja eroja siihen mihin Suomessa on tottunut. Tosin palkka kannattaa suhteuttaa työmaan elintasoon, mikä on usein Pohjoismaita edullisempaa. Kieli tuottaa myös harkinnan paikan ja kannattaakin miettiä millä kielellä haluaisi harjoittelunsa toteuttaa. Vaikka työkieli olisi englanti saattaa ympäröivä elämä elää arkeansa eri kielellä ja on hyvä miettiä onko valmis käymään esim. lyhyen kielikurssin kohdemaassa? Kielikurssi on hyvä tapa löytää uusia ystäviä.

Working holiday viisumi ohjelma mahdollistaa asumisen ja työnteon eri maissa Australiasta, Uuteen-Seelantiin ja Kanadaan. Pehmeä laskeutuminen työelämän kommervenkkeihin ulkomailla ja viisumin kera pääset matkaamaan kaukomaille. Lisäksi kanssasi on useita nuoria samassa tilanteessa, joten ystävistyminen on taattua. Kääntöpuolena tosin työpaikat saattavat olla rajattuja tietyille aloille ja viisuminen kera eivälttämättä pääse kerryttämään oman alan työkokemusta.

Trainee ohjelmat ulkomailla Yksityisten yritysten avoimet työpaikat sivustolla saattaa olla löytyä trainee ohjelma ja mikäli kieli ja ala sopivat, ei mikään estä hakemasta ulkomaisen yrityksen vastavalmistuneille suunnatulle graduate tai trainee ohjelmaan.

EURES ohjelma EU sponsoroi ja auttaa 18-35 vuotiaita nuoria löytämään töitä tai harjoittelupaikan toisesta EU maasta. Ensimmäinen EURES työ hanke maksaa työnhankijalle jonkun verran kulukorvauksia, mikä hankija on ensimmäistä kertaa hakemassa töitä EURES ohjelman kautta. Lisäksi hankkeen kotisivuilla ilmoituksia avoimista työpaikoista muissa EU maissa. Työpaikkailmoitukset ovat maan kansalliskielellä.

Oma-aloitteinen työnhaku ulkomailla. Tätä reittiä pitkin itse tallustelin elämän seuraavia askeleita seuraten. Sain työharjoittelusta Brysselistä vakituisen työsuhteen ja tässä tekstissä mainittujen seikkojen vuoksi koin tämän siirtymän itselle paljon raskaammaksi, kuin ulkomailla opiskelun. Kaikki tapahtui omalla kohdallani niin nopeasti, että en oikein ehtinyt valmistautua tai edes tiennyt mitä asioita olisi hyvä etukäteen miettiä. Sanoisin, että ulkomailla työnteko on monesta seikasta kiinni eikä yhtä helppoa, kun heinän teko. Suomalaisella sisulla on kuitenkin mahdollista onnistua ja aina voi ja kannattaa yrittää. Ota mahdollisimman paljon asioista selvää ja kysy vaikka kolme kertaa.

Onnea matkaan!

Sinkuille nuorille ulkomaille oleskeleville tai muuttaville naisille olen perustamassa ”Teatime – nuoret naiset uralla ulkomailla” facebookissa vertaistukiryhmän jossa voi kysyä ja keskustella ulkomaan uran kiermuroista. Ryhmä on suunnattu sinkkunaisille erityisesti siitä syystä, että ne arjen ja työelämän haasteet ovat yksinelävälle ulkomailla erilaisia, kuin pareille jolloin toisesta puolikkaasta saa 24/7 tukea. Ryhmän avulla on tarkoitus madaltaa kynnystä heille jotka miettivät yksin matkaan lähtemistä sekä tarjota apua ja neuvoja tiukan paikan tullen muilta samassa tilanteessa ulkomailla olevilta nuorilta naisilta.

Eveliina Mielikäinen

Kirjoittaja on ulkomailla opiskellut ja asunut ulkosuomalainen ja seuraavia seikkailuja suunnitteleva lifestylebloggaaja.

www.linkedin.com/in/eveliinamielikainen

 

 

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös