Viestiä ikä kaikki

Viestiä ikä kaikki

Kun kirjoittelin viime viikolla Aviisin Näin on! – palstan tekstiä, en odottanut sen vievän jokaista pisaraa mustetta pullosta, jota myös pääkseni kutsutaan. Törmäsin kuitenkin erikoiseen tunteeseen: en ollut kirjoittanut luovaa tekstiä aikoihin, ja lauseiden tuottaminen aiheutti suuria vaikeuksia. Kun tykittelin rivi riviltä huonompaa tekstiä Google Docsiini, aloin pohdiskella kaikkea sitä, mitä kuluva vuosi on minulle viestinnästä opettanut (jos ei luovaa kirjoittamista).

Täydellistä viestintää ei ole olemassa. Aina on mahdollista tavoitella kuuta taivaalta, mutta sen saavuttaminen ei käytännössä tule koskaan onnistumaan (mikäli kuu ei tipu, mikä taas on epätodennäköinen skenaario). Mitä viestinnän kohderyhmiin tulee, on jokin aina enemmän tai vähemmän vinossa, eikä kaikkien miellyttäminen johda muuta kuin varmaan katastrofiin.

Viestintä ei ole yksilösuoritus. Tiimissä työskenteleminen tarjoaa ylivoimaisesti parhaat tulokset kanavasta riippumatta. Hyvien ja ei niin hyvien ideoiden pallottelu antaa todella hyvät eväät mielikuvituksellisen ja hauskan viestinnän toteuttamiseen. Hyvässä jengissä viestinnän tekeminen on myös nautinnollinen, ellei jopa uskonnollisen mystinen kokemus.

Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä: viestintä on kokonaisvaltaisimpia asioita koko planeetalla. En suinkaan väitä, että Tamy olisi maailma pienoiskoossa, mutta ison organisaation viestintää hoitaessa näkee ja kokee paljon myös siitä, miten viestintä toimii kyseessä olevan lafkan ulkopuolella. Viestintä lävistää kaikki organisaation tasot, ja monesti viestinnän laatu määrittää myös toiminnan laadun.

Yksikään näistä havainnoista ei kuitenkaan auttanut minua Aviisi-tekstin teossa. Tulosta pääsee kuitenkin raatelemaan tämän kuun julkaisusta, ja voin ilokseni todeta, että olen kirjoittanut huomattavasti huonompiakin tekstejä. Ainakin yläasteella.

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös