Yhteistyö ja suhdetoiminnan mahdollisuudet – onko niitä?

Yhteistyö ja suhdetoiminnan mahdollisuudet – onko niitä?

Ylioppilaskunnan tukitarjonta jäsenilleen on todella laajaa. Muistan perehtyneeni kunnolla koko palettiin vasta hallitusperehdytyksen aikana vuodenvaihteen molemmin puolin, ja moni asia tuli itsellenikin osin täysin yllätyksenä – ja näin on yhä valitettavan monella jäsenellä. Olen tämän vuoden aikana keskustellut monien ihmisten kanssa niin ylioppilaskunnan tehtävistä kuin tukitarjonnasta, ja monta kertaa onkin tullut esille mitä erilaisempia tarpeita niin ainejärjestöillä, kuin yksityisillä jäsenilläkin.

Yksi yhteinen nimittäjä on kuitenkin tullut esille todella monesta paikasta, ja mitä moninaisemmista yhteyksistä, nimittäin toiminnan rahoittaminen ja taloudellisen tuen hankinta mm. tapahtumiin. Tässä yhdistyvät usein kaksi epäsuhtaa: halukkuus järjestää kaikenlaista toimintaa ja rajalliset taloudelliset resurssit. Tämän epäsuhdan olemassaolo lannistaa usein valitettavan monen innokkaan tekijän, jos keinoja tämän lieventämiseksi ei ole.

Asiaa voidaan helpottaa useillakin tavoilla, joista yhden vähemmän tunnetun haluan nostaa tämän kirjoituksen aiheeksi, nimittäin suhdetoiminta ja yhteistyökumppanit. Läheskään kaikissa ylioppilaskunnan järjestöissä ei olla tultu ajatelleeksikaan yhteistyökumppanien hankkimista esimerkiksi sisällölliseksi tai taloudelliseksi tueksi järjestön toimintaan tai tapahtumiin. Hyvinkin pienillä asioilla voidaan tehdä heilahduksia toiminnan taloudellisiin edellytyksiin, ja yhteistyökumppanien mukana olo voi olla esimerkiksi taloudellisessa mielessä hyvinkin arvokas lisä ylioppilaskunnan antaman toiminta-avustuksen lisäksi.

Ei pidä myöskään lokeroitua liikaa sillä ajattelulla, että yhteisöjä ja yrityksiä kiinnostaisi vain ”suoraan omaan alaan” liittyvät järjestöt, sillä useinkaan näin ei ole. Pikemminkin kehotan katsomaan positiivisesti ja avoimesti suhtautuen tämän lokeron ulkopuolelle, ja miettimään kaikkia vaihtoehtoja. Ja erityisesti suhdetoiminnan kannalta, sillä perimmäinen ajatus yhteistyössä on molempia osapuolia pitkäaikaisesti hyödyttävä kumppanuus – ei pelkkä rahankeruu. Yleensä sisällöllinen yhteistyö on sitä parasta yhteistyötä.

Järjestöille sanonkin, että ylioppilaskunta auttaa myös tässäkin tapauksessa, sillä meillä on tähänkin tarkoitukseen juuri palkattu henkilö töissä, suhdetoimintakoordinaattorimme Jukka-Sakari Springare, joka auttaa enemmän kuin mielellään kysymyksissä näihin asioihin liittyen. Kehoitankin painavasti ottamaan mahdollisuuksista selvää, ja miettimään näitä – usein vastaukset ovat yksinkertaisempia kuin aluksi voisi luulla.

Jarkko Louhelainen
Ylioppilaskunnan hallituksen jäsen 

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös