Yrittäjän asenteella kiinni työelämään

Yrittäjän asenteella kiinni työelämään

Oletko kävellyt Tampereen yliopiston päätalon A0-käytävällä ja ihmetellyt, mikä on tuo vihrein tarroin varustettu tila entisen Juveneksen kirjakaupan paikalla? Itse kuljin useita kertoja noiden lasiseinien ohi, tajuamatta, millaisen mahdollisuuden ne kätkevät sisäänsä.

Viimeisen puolen vuoden aikana olen kuitenkin onnekseni saanut useamman kerran kohdata kysymyksen: ”Mitä se Y-kampus oikeastaan tekee?” Vastaus kaikessa yksinkertaisuudessaan kuuluu: edistämme yrittäjyyden ja uusien innovaatioiden ohella yrittäjämäistä asennetta ja kokeilukulttuuria kaikilla Tampereen korkeakouluilla. Tätä työtä tehdään tarjoamalla opintoja, tapahtumia, valmennusta ja neuvontaa kolmella kampuksella Hervannasta Kaupin kautta keskustaan. Toiminnassa mukana on alan ammattilaisten ohella myös meitä opiskelijoita, jotka haluamme edesauttaa monialaisten tiimien ja uudenlaisten ideoiden syntymistä sekä viedä eteenpäin koko Tampereen korkeakoulu- ja yrittäjyyskulttuuria.

Miksi Y-kampuksen eteenpäin viemillä asioilla sitten on merkitystä ja miten ne liittyvät tulevaisuuden työelämään?

Tulevaisuuden työelämästä kirjoitetaan usein artikkeleita, joissa maalaillaan synkkiä kuvia korkeakoulutettujen työttömyysluvuista ja pätkätöistä. Näissä jutuissa ani harvoin tarjotaan toimivia ratkaisuja ongelmien selättämiseen, vaikka työkaluja oman osaamisen tunnistamiseen ja kehittämiseen on meidän jokaisen käytettävissä, usein vieläpä käden ulottuvilla. Silti monelle tuntuu olevan ylitsepääsemättömän vaikeaa suoristaa sormensa ja kurottaa kohti näitä mahdollisuuksia. Ehkä niitä ei ole edes tunnistettu.

Miten meille voidaan avata ovia kansainvälisillä areenoilla tai edes potentiaalisilla työpaikoilla, jos kynnys saapua yksin omalla korkeakoululla järjestettävään tapahtumaan on liian korkea? Tässä kohtaa kuvaan astuu yrittäjämäinen asenne, joka nostaa katseensa läppärin ruudusta ja rohkaistuu ottamaan askeleen kohti tuntematonta.

Yrittäjämäinen asenne on sopiva sekoitus kykyä tarttua tilaisuuksiin, luottamusta omaan osaamiseen sekä uskallusta epäonnistua ja jatkaa siitä huolimatta työskentelyä omien unelmiensa eteen. Erityisesti jälkimmäisessä ajatuksessa tuntuu olevan vielä monille opittavaa, vaikka startup-pöhisijät ovatkin omilla esimerkeillään havainnollisesti osoittaneet meille mokailun mahdollisuudet.

Eikä kenenkään tarvitse olla seppä syntyessään, sillä yrittäjämäistä asennetta voi myös treenata ja parhaimmillaan nämä harjoitukset toteutetaan yhdessä. Tämän kevään aikana Y-kampuksella on muun muassa järjestetty Y-share -nimisiä tapahtumia, joiden tarkoituksena on ollut toimia matalan kynnyksen mahdollisuuksina päästä kiinni työelämälähtöisiin opiskelijoita koskettaviin aihepiireihin ja keskustella niistä muiden samoista teemoista kiinnostuneiden ihmisten kanssa.

Teknologiasta, robotisaatiosta ja digitalisaatiosta puhutaan paljon, mutta lopulta se kaikkein tärkein työelämässä tarvittava pääoma – kohtaamisen ja yrittämisen kulttuuri on meistä ihmisistä kiinni.

 

Veera Reko

Kirjoittaja on yhteiskuntatutkimuksen opiskelija ja Y-kampuksen opiskelija-aktiivi, joka tarkastelee maailmaa journalistin silmin ja yrittäjän asenteella.

linkedin.com/in/veerareko/

 

Y-kampus pitää sisällään Tampere3:n eli Tampereen ammattikorkeakoulun, Tampereen yliopiston sekä Tampereen teknillisen yliopiston yhteiset yrittäjyys- ja innovaatiopalvelut. Jokaisessa kolmessa korkeakoulussa on oma Y-kampuksen tila, jota saa hyödyntää työskentelytilana luentojen ja tilaisuuksien ulkopuolella. Lue lisää Y-kampuksesta www.y-kampus.fi

Y-Kampus Urablogi

Y-kampuksella järjestetään paljon workshop-tapahtumia, joissa opiskelijat pääsevät konkreettisesti soveltamaan tietojaan ja taitojaan. Kuva: Leena Köppä.

 

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös