Uutiset

Edunvalvonnan voitot ja tappiot: Lukukausimaksut

Edunvalvonnan voitot ja tappiot -sarjassa palaamme vuoteen 2015, jolloin Tamy ja koko suomalainen ylioppilasliike koki takaiskun maksuttoman koulutuksen puolustamisessa. Sipilän hallitus päätti asettaa kaikkiin yliopistoihin lukukausimaksut EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille. Maksut asettuivat yliopistoissa noin 10 000 €:n vuositasolle, meidän yliopistossamme 8000-12000 euroon.

Uusi laki vaati yliopistoilta myös apurahajärjestelmän lahjakkaiden opiskelijoiden tukemiseen. Tamy pyrki saamaan apurahojen myöntämiskriteereihin sosiaalisia perusteita, jotta edes osa stipendeistä olisi kohdentunut köyhimmistä oloista tuleville opiskelijoille, mutta tähän tavoitteeseen ei saatu vastakaikua. Toinen Tamyn tavoite oli, että lukukausimaksuista saatavia tuloja ei kohdennettaisi yliopiston perustoiminnan rahoittamiseen, sillä rahapulassa se aiheuttaisi painetta korottaa maksuja ja laajentaa maksuvelvollisuutta muihinkin opiskelijoihin, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa on käynyt; sen sijaan rahat ohjattaisiin stipendijärjestelmään. Tähän asti maksut on tuloutettu tiedekunnille.

Vuonna 2017 täyden lukukausimaksun maksoi koko maassa alle 100 opiskelijaa, ja Tampereen yliopistossa vain 13. Tämä johtuu osin siitä, että sisäänpäässeistä maksuvelvollisista moni on joutunut luopumaan opiskelupaikasta, kun ei ole saanut apurahaa tuekseen. Lukukausimaksuista kertyvät rahat ovat yliopiston budjetissa nappikauppaa. Siihen nähden järjestelmän haitat ovat kohtuuttomat: maksumuuri on muodostanut käytännön esteen vähävaraisten, EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien ihmisten opiskelulle Suomessa ja asettanut opiskelijat keskenään eriarvoiseen asemaan, kuten Tamyssa on osattu odottaa ja pelätä.

Lukukausimaksut ovat Tamylle periaatteellinen ongelma myös siksi, että Tamyn näkemyksen mukaan tieteen ja koulutuksen tulee olla julkisesti rahoitettua ja kaikkien saatavilla. Maksuista luopuminen on edelleen Tamyn kansainvälisen sektorin tärkeimpiä edunvalvontatavoitteita. Ylioppilaskunta puolustaa maksutonta koulutusta kaikille, ja katsoo sillä olevan suurta yhteiskunnallista merkitystä niin sosiaalisen liikkuvuuden ja globaalin tasa-arvon kuin korkeakoulujen ja koko Suomen kansainvälistymisen kannalta.

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös