Uutiset

Kannanotto: Kimppa-asumisen vaikeuttaminen on järjetöntä

Hallitus esittää muutoksia yleiseen asumistukeen ja mukana esityksessä on niin sanottu osa-asumisen normi. Käytännössä enimmäisasumismenot laskisivat 80 prosenttiin nykyisestä kaikilla, jotka vuokraavat soluasuntoa, kimppa-asuntoa, alivuokrahuonetta tai alle 20 neliön yksiötä.

Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamy pitää ehdotusta ongelmallisena sekä opiskelijoiden toimeentulon että asuntomarkkinoiden näkökulmasta. Opiskelijat asuvat muita väestöryhmiä useammin kimppakämpissä ja miniyksiöissä. Esitetty leikkaus vaikuttaisi siis erityisen paljon juuri opiskelijoiden asumistukiin.

Opiskelijat ovat siirtyneet vasta elokuun alussa opintotuen asumislisäjärjestelmästä yleisen asumistuen piiriin. Muutoksen vaikutuksia ei ole vielä ehditty seurata, mutta uudistuksen yhteydessä on esitetty kritiikkiä siitä, ettei edulliseen yhteisasumiseen kannusteta riittävästi. Jos osa-asumisen normi otetaan käyttöön, on varmaa, että yhä useampi opiskelija päätyy kimppa-asumisen sijaan yksiöön.

Kimppa-asumisen vaikeuttaminen on järjetön ratkaisu, koska se pahentaa suurten kaupunkien pulaa pienistä asunnoista samalla, kun opiskelija-asuntosäätiöiden kimppakämppiä ja muita vuokralla olevia, yhteisasumiseen sopivia, isoja asuntoja on tyhjillään. Esitys voi nostaa asumistukimenoja, jos yhä useampi muuttaa sen takia aiempaa kalliimpaan asuntoon.

Osa-asumisen normi poistettiin asumistuesta vuonna 2015 ja ihan syystä. Taustalla oli järjestelmän selkiyttäminen ja se, että tuensaajalla on mahdollisimman hyvät edellytykset valita itselleen sopiva asunto. ”Miksi asumistuen parantamisessa halutaan ottaa näin rankasti takapakkia?”, kysyy Tamyn puheenjohtaja Mikko Lampo.

Asumismenot muodostavat tyypillisesti pienituloisten kohdalla suurimman kuukausittaisen menoerän, ja näin on myös useimpien opiskelijoiden kohdalla. Asumistukeen kohdistuvat heikennykset kohdistuvat siis suoraan opiskelijoiden kuukausittaiseen toimeentuloon. Opiskelijoiden toimeentulon jatkuvan vaikeuttamisen on loputtava. Tamy vaatii eduskuntaa hylkäämään esityksen osa-asumisen normista ja varmistamaan, että yhteisasuminen on sekä opiskelijoille että muillekin pienituloisille järkevä vaihtoehto myös tulevaisuudessa.

Tampereella 26.10.2017
Tampereen yliopiston ylioppilaskunta

Mikko Lampo      Sanni Pietilä
puheenjohtaja     pääsihteeri

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös