Uutiset

Ohituskaistalla ilman demokratiaa – yliopiston johtosääntöluonnos kommenteilla

Säätiön hallituksen perjantaiyönä julkaisema johtosääntöluonnos on kommenteilla yliopistoyhteisöllä keskiviikkoon 7.2. saakka. Päätöksiä on tarkoitus tehdä jo lauantaina 10.2.  Johtosäännössä määritellään ne perusperiaatteet, joiden mukaan uusi yliopisto toimii ja kuka käyttää valtaa yliopistolla.  Lähestulkoon kaikki opiskelijoiden näkemykset on ohitettu johtosääntöluonnoksessa.  Tamy ja TTYY ovat laatineet yhteiset johtosääntökannat jo ennen joulua ja niistä on viestitty useaan otteeseen säätiön hallitukselle.

Kuten perjantaina uumoilimme, johtosääntöön halutaan kirjata jo säätiön perustamisvaiheessa esillä olleita lainvastaisia ehdotuksia provostista konsistorin puheenjohtajana ja yliopiston hallituksen valinnan valmistelusta (ks. esimerkiksi oikeustieteen professorien asiantuntijalausunnot Kaarlo Tuori ja Tarmo Miettinen). Valintaa valmistelisi nimitystoimikunta, jossa yhteisön ulkopuolisilla olisi enemmistö, ja joka käytännössä päättäisi hallituksesta, sillä monijäsenisen toimielimen valtaa valita hallitus rajattaisiin voimakkaasti. Tällaisilla kirjauksilla kavennettaisiin merkittävästi perustuslain suomaa autonomiaa ja yliopistoyhteisön vaikutusvaltaa tulevassa yliopistossa. Myös yhteisön eri ryhmien ja eri alojen edustuksen kannalta johtosääntö on erittäin ongelmallinen. Hyvän tiivistyksen johtosääntöluonnoksen ongelmista voi lukea esimeriksi Tampereen tieteentekijöiden entisen puheenjohtajan Maija Mattilan päivityksestä.

Nyt on aika vaikuttaa ja osoittaa yliopistoyhteisön merkitys uutta yliopistoa rakennettaessa. Tamy kehottaa kaikkia opiskelijoita ja järjestöjä kommentoimaan johtosääntöluonnosta ja varautumaan muuhunkin mahdolliseen toimintaan asian tiimoilta tämän viikon aikana. Alta löydät linkit henkilökunnan kokoonkutsumaan ”Yliopiston itsehallinto vaarassa!”-tapahtumaan, jossa keskustelemme jatkotoimenpiteistä. Torstaina siirtymäkauden hallitus järjestää keskustelutilaisuuden koko yhteisölle. Lisäksi alta löydät linkit johtosääntöluonnokseen intrassa sekä sen kommentointilomakkeeseen.

Huomenna tiistaina 6.2. järjestetään julkinen ja kaikille avoin keskustelutapahtuma  TaY:n Päätalon Ls D11 salissa klo 12-13 (tapahtuma Facebookissa). Tulkaa paikalle!

Torstaina 8.2 klo 13.15-15 järjestään koko yhteisölle tarkoitettu kuulemistilaisuusjohtosäännöstä TTY:n Festia-salissa (tiedote intrassa).

Johtosääntöluonnos löytyy yliopiston intrasta ja sitä voi kommentoida lomakkeella.

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös