Uutiset

Tamyn Vappulakki-palkinto Tampereen yliopiston kirjastolle!

Vappulakki-palkinnon vastaanottivat kirjastonjohtaja Minna Niemi-Grundström ja tietoasiantuntija Outi Viitasalo.

Tampereen yliopiston ylioppilaskunta valitsi perinteikkään Vappulakki-palkinnon saajaksi tänä vuonna Tampereen yliopiston kirjaston. Vappulakki on tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain sellaiselle Tampereen tai lähialueen kulttuuritoimijalle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt opiskelijakulttuuria ja opiskelijoiden kulttuuria, opiskelijana olemista sekä olemista opiskelemisesta huolimatta. Vappulakki-palkinto jaetaan vuosittain Tamyn kulttuurijaoston ehdotuksesta, joskin kuluvana vuonna kulttuurijaoston tehtävää hoitaa historiatyöryhmä.

Vuonna 1925 perustettiin Helsinkiin Kansalaiskorkeakoulu ja samalla aloitti toimintansa kirjasto, joka on nykyisen Tampereen yliopiston kirjaston edeltäjä. Korkeakoulun nimi muuttui vuonna 1930 Yhteiskunnalliseksi korkeakouluksi. Korkeakoulu siirtyi vuonna 1961 Tampereelle ja muuttui vuonna 1966 Tampereen yliopistoksi.

Käsitys kirjastosta on muuttunut merkittävästi vuosikymmenten aikana. Kansalliskorkeakoulun kirjasto koostui vain muutamasta kirjakaapista ja niissä olleista kirjoista. Nykyisin Tampereen yliopiston kirjasto tunnetaan monitieteellisenä tuhansien asiakkaiden kirjastona, joka toimii paitsi perinteisenä kirjojen lainaamis- ja lukupaikkana, myös käyttäjän työpöydällä tietoverkon kautta.

Henkilökunta on ollut kirjaston toiminnan kannalta keskeinen voimavara. Toiminnan alkaessa Helsingissä pientä kirjastoa hoidettiin osa-aikaisesti muiden töiden ohella. Matka siitä nykyiseen monitieteellisen kirjaston useisiin kymmeniin kirjastoalan osaajiin on valtava. Vuosien mittaan kirjaston tarjoamat palvelut ovat muuttuneet voimakkaasti ja siinä muutoksessa henkilökunnan ammattitaito ja osaaminen ovat kasvaneet mukana.

”Tampereen yliopiston kirjasto ei ole pelkästään rakennuksia tai kirjoja; se on myös ihmisiä, turvapaikkoja ja tukea. Jokainen Tampereen korkeakouluissa opiskellut tuntee kirjaston, joka on instituutiona auttanut luomaan opiskelijakulttuuria jo vuosikymmenten ajan.” perustelee Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen kulttuurivastaava Esko Nieminen.

Vappulakki-palkinto jaettiin 27.4.2018 Tamyn Vappusimat-tilaisuudessa. Palkinnon vastaanottivat kirjastonjohtaja Minna Niemi-Grundström ja tietoasiantuntija Outi Viitasalo.

Ylioppilaskunnan kulttuurijaosto on jakanut Vappulakki-palkinnon jo vuodesta 2001. Palkinnon saajia ovat olleet mm. Nääspeksi, Ylioppilasteatteri, Sorsapuisto ja Tullikamarin kulttuurikeskus.

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös