Uutiset

YTHS muuttuu sote-uudistuksen myötä, katso 10 opiskelijalle olennaista muutosesitystä!

Sote-uudistuksen yhteydessä kaikkien väestöryhmien terveyspalvelut muuttuvat. Myös opiskeluterveydenhuoltoon on tulossa muutoksia ja tarkennuksia. Amk-opiskelijat tulevat samassa yhteydessä YTHS:n palvelujen piiriin. Muutokset astuvat voimaan vuoden 2020 alusta.

Muutokset YTHS:n terveydenhoitomaksussa, palveluissa ja käyttöoikeuksissa johtuvat siitä, että laki kirjoitetaan sote-uudistuksen yhteydessä aiempaa tarkemmaksi ja selkeämmäksi. Laki tulee lausunnoille huhtikuussa eli kyseessä on vasta luonnos.

Mitä käytännössä esitetään?

1. Kaikki korkeakouluopiskelijat samojen palveluiden piirissä.
2. YTHS:n henkilökuntaa ja toimipisteitä lisätään.
3. Opiskeluterveydenhuolto säilyy YTHS:n vastuulla valtakunnallisena kokonaisuutena, joten YTHS:llä on jatkossakin paras asiantuntemus opiskelijoiden tarpeista.
4. YTHS:n palveluja voi edelleen käyttää kaikissa kaupungeissa ja YTHS vastaa sairauksien hoidon lisäksi ennaltaehkäisystä, kuten yliopistojen terveellisyyden tarkastuksista, terveyskyselyistä ja tutkimusten tekemisestä.
5. Gynekologin ja ihotautilääkärin erikoislääkäripalvelut poistuvat, mutta jatkossakin gynekologiaan ja ihotauteihin liittyvää perusterveydenhoidon palvelua saa. Ehkäisy, gynekologiset perustarkastukset, ihotautien reseptit yms. kuuluvat edelleen palveluihin.
6. Mielenterveyspalveluihin kuuluu jatkossakin psykiatrin palveluja esim. jatkohoitoihin ohjaamista varten.
7. Pakollinen terveydenhoitomaksu (noin 75 €) maksetaan Kelaan, mutta…
8. Ei enää käyntimaksuja missään palveluissa!
9. Vaihtarit eivät enää kuulu YTHS:n piiriin, koska palvelut rajataan tutkintoa suorittaville opiskelijoille.
10. Opiskelijoiden ääni kuuluu jatkossakin YTHS:n kehittämisessä sekä valtakunnallisen valtuuskunnan että paikallisen yhteistyön kautta .

Lisätietoja: sopoasiantuntija@tamy.fi
stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/opiskeluterveydenhuolto-laajenee

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös