Ylioppilaskunta

Tampereen yliopiston ylioppilaskunta

Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamy on kaikkien Tampereen yliopistossa opiskelevien yhteinen edunvalvoja ja palveluntarjoaja. Jäseniä on noin 11 000 kahdella eri paikkakunnalla, Tampereella ja Porissa. Yliopistolain mukaan ylioppilaskunnan tehtävänä on toimia jäsenistönsä yhdyssiteenä ja edistää heidän yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja henkisiä pyrkimyksiään.

Opiskelijoiden edunvalvoja

Tamy ajaa jäsentensä etua erityisesti Tampereen yliopistossa ja Tampereen kaupungissa, mutta myös koko yhteiskunnassa. Edunvalvonta tarkoittaa laajasti mm. koulutukseen, opetukseen, asumiseen, toimeentuloon, terveydenhuoltoon, yhdenvertaisuuteen ja hyvinvointiin liittyvää vaikuttamista. Kaikessa edunvalvonnassa huomioidaan myös kansainväliset opiskelijat, ja samalla tuetaan suomalaisten opiskelijoiden kansainvälistymistä. Suuri osa ylioppilaskunnan tekemästä vaikuttamistyöstä tapahtuu näkymättömissä, koska usein hedelmällisin aika edunvalvonnalle on asioiden valmisteluvaiheessa. Silloin tavataan eri tahojen päätöksentekijöitä ja ollaan itse mukana valmistelemassa esityksiä heille. Tuloksilla on merkittävä vaikutus opiskelijan arkeen.

Tamy ei tee edunvalvontaa yksin, vaan yhdessä muiden kanssa. Järjestöt ja ylioppilaskunnan nimeämät opiskelijaedustajat varmistavat opiskelijoiden äänen kuulumisen päätöksenteossa jokaisella yliopiston hallinnon tasolla. Kaupunkipolitiikkaan liittyvää vaikuttamista tehdään yhteistyössä Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan TTYY:n ja Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan Tamkon kanssa nimellä Ryhmä 35 000. Valtakunnallista opiskelijaedunvalvontaa tekee Suomen Ylioppilaskuntien Liitto (SYL), jonka jäsen Tamy on. Yhdessä ja erikseen ylioppilaskunnat ovat neuvotelleet kaikki opiskelijoita koskevat tukijärjestelmät ja edut.

Palveluntuottaja

Tamy tarjoaa jäsenilleen ja piirissään toimiville järjestöille runsaasti erilaisia palveluja. Tärkeä etu itsessään on opiskelijakortti ja sen tuomat opiskelija-alennukset. Lisäksi tarjotaan maksutta asiantuntijoiden neuvontaa ja lakineuvontaa, ylioppilaslehti Aviisi ja ylioppilaskalenteri, edullinen pakettiauto ja monta lainattavaa tavaraa.

Puolet opiskelijan maksamasta ylioppilaskunnan jäsenmaksusta ohjataan YTHS:lle, josta opiskelijat saavat yleis-, mielen- ja suunterveyden palvelut veloituksetta tai matalilla käyntimaksuilla.

Yhteisöllisyyden rakentaja

Tamyn yhdistysasema on noin 80 erilaisella aine-, tiedekunta- ja harrastejärjestöllä, jotka muodostuvat esimerkiksi oppialan, harrastuksen tai aatteen pohjalta. Jos jotakin ei vielä löydy, jäsenet voivat itse perustaa uusia järjestöjä. Tamy tukee piirissään toimivia yhdistyksiä tarjoamalla avustuksia, projektirahoitusta, tiloja sekä koulutusta.

Yliopistoyhteisöön integroituminen vaikuttaa kokemukseen opiskeluajasta. Siitä tehdään paras mahdollinen uusien opiskelijoiden vastaanoton, tuutoroinnin, tiedonvälityksen ja tapahtumien avulla. Yliopistoelämän kautta tutustuu uusiin ihmisiin ja myös muiden alojen opiskelijoihin. Tamylla ja järjestöillä on vuosittain valtavasti pieniä ja suuria tapahtumia erilaisista aihepiireistä. Niistä voi nauttia osallistujana, tai mennä itse mukaan tekemään ja ideoimaan.

Yhteiskunnallinen vaikuttaja

Tamy tekee opiskelijoille parempaa huomista esimerkiksi opintotukeen, terveydenhuoltoon ja maksuttomaan koulutukseen vaikuttamalla. Koska opiskelijat eivät ole muusta yhteiskunnasta erillinen saareke, on yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tulevaisuuden tärkeisiin kysymyksiin vaikuttaminen osa ylioppilaskunnan tehtävää. Aiheita ovat esimerkiksi globaali oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus ja ympäristöasiat.

Hallitus ja henkilökunta

Edustajisto valitsee vuosittain vaihtuvan hallituksen. Hallitus johtaa ylioppilaskunnan toimintaa, edustaa ylioppilaskuntaa ja valmistelee asiat edustajistossa päätettävät asiat.  Hallituslaiset työskentelevät sektoreillaan intensiivisesti päivittäin ja kokoustaa lukukausien aikana viikoittain. Katso hallituksen päätösluettelot täältä.

Hallituksen kanssa ylioppilaskunnan toimistolla työskentelee joukko työntekijöitä. Asiantuntijat ovat oman alansa ammattilaisia. He antavat neuvontaa opiskelijoille sekä tekevät edunvalvonnasta pitkäjänteistä ja vaikuttavaa.

Sekä hallituksen että henkilökunnan yhteystiedot löydät täältä.

Mukaan toimintaan

Jokainen voi vaikuttaa siihen, mitä asioita ylioppilaskunta ajaa ja mihin asioihin se keskittyy. Yksi reitti mukaan toimintaan kulkee ainejärjestöjen ja muiden yliopistolla toimivien yhdistysten sekä ylioppilaskunnan edustajistoryhmien kautta. Toinen vaihtoehto on lähteä mukaan Tamyn vapaaehtoistoimintaan, eli valiokuntiin.

Tamyn ylin päättävä elin on edustajisto eli edari, joka valitaan vaaleilla kaksivuotiselle kaudelle. Kaikilla ylioppilaskunnan jäsenillä on oikeus äänestää ja asettua ehdolle edustajiston jäseneksi eli edaattoriksi. Edustajisto päättää muun muassa ylioppilaskunnan talousarviosta ja jäsenmaksun suuruudesta.

Anna palautetta

Mukaan lähtemisen lisäksi ylioppilaskuntaan voi vaikuttaa antamalla palautetta tai tekemällä aloitteen. Jos havaitset epäkohdan, johon pitäisi puuttua, älä epäröi ottaa yhteyttä!

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös