Kehitysyhteistyö- ja ympäristöpäivät

Kehitysyhteistyö- ja ympäristöpäivät 2017

Yhdessä muutos haltuun

Tamyn Kehitysyhteistyö- ja ympäristöpäivät on jo perinteikäs tapahtuma Tampereen yliopistolla. Tämän vuoden päivillä keskitytään jatkuvasti muuttuvaan maailmaan ja pohditaan, miten voisimme parhaiten vastata tulevaisuuden haasteisiin. Millä tavalla maailma on nyt muutoksessa, ja onko sille mitään tehtävissä? Miten globaalit muutokset näkyvät paikallisesti, ja voimmeko hallita niiden vaikutuksia? Keskustelujen, luentojen ja työpajojen avulla voit aktivoida sisäisen maailmanparantajasi ja löytää oman tapasi vaikuttaa. Tervetuloa!

Tiloihin on esteetön pääsy, ellei toisin mainita.

Lisätietoja:

kehy_ymppapaivat@tamy.fi

Kehitysyhteistyö- ja ympäristöpäivien ennakko-ohjelma:

Tiistai 10.10.

17.00 Paperittomuus Tampereella -keskustelutilaisuus, Linna K103

Kuka on paperiton ja miten paperittomaksi joudutaan? Mikä on paperittomien tilanne Tampereella? Mitä palveluita paperittomille kuuluu ja mikä on kaupungin vastuulla? Teemaan pureudutaan alustusten ja paneelikeskustelun kautta. Esiintyjien yksityisyyden suojelemiseksi tilaisuuden nauhoittaminen ei ole sallittua. Järjestäjinä  Globaali sosiaalityö ry, Tampereen yliopiston Let’s work together -verkosto, Psykologien sosiaalinen vastuu ry ja Vapaa Liikkuvuus -verkosto. Keskustelu on suomeksi.

Keskiviikko 11.10.

Not just a piece of paper-näyttely, Alakuppila

Tampereella asuvat turvapaikanhakijat ovat vuoden ajan valokuvanneet elämäänsä ja koostaneet kuvista näyttelyn, joka kertoo odotuksesta ja odotuksista sekä toivosta.  Näyttely on syntynyt osana Museoiden kokoelmapalveluiden, Kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn ja Postimuseon yhteishanketta @Tampere#home? – museopalveluita yhdessä turvapaikanhakijoiden kanssa. Näyttely on kiertävä ja sen voi tilata Vapriikin kuva-arkistosta puh. 03 5656 5232. Huom.! Näyttely on Alakuppilassa viimeistä päivää 11.10.2017.

Taksvärkki ry:n valokuvanäyttely (11.-13.10.2017) Päätalon yläaula/pääaula

Taksvärkin tämän lukuvuoden keräyksellä tuetaan Malawin kylissä toimivia nuorten ryhmiä. Ryhmissä annetaan vertaistukea, jaetaan tietoja ja taitoja, ja niiden kautta nuoret kykenevät puuttumaan näkemiinsä arjen epäkohtiin, kuten koulupudokkuuteen ja lapsiavioliittoihin. Valokuvanäyttely kertoo muutaman malawilaisen nuoren elämästä ja heidän ajatuksistaan koulua ja tulevaisuutta koskien.

Reilun kaupan aarrejahti, (11.-12.10.) Tampereen yliopiston kampus

Lähde etsimään yliopistolle piilotettuja Reilun kaupan suklaalevyjä! Suklaalevyt löytyvät Tampereen yliopiston kampukselta 11. ja 12.10. Katso kuva päivän piilosta Tamyn Instagram-tililtä @tamytampere tai Facebook-sivulta Tamyn kehitysyhteistyö. Aarrejahdin järjestää Tamyn kehy-valiokunta.

12.00 Helena Kahiluoto: Kestävyys ja ruokaturva, Päätalo ls A1

Esitys johdattelee kestävyystieteeseen ja sen näkökulmaan ihmiskunnan kohtalonkysymyksiin. Esimerkkinä on ruokaturva, joka on sekä ekologisten että sosiaalisten planeettarajojen näkökulmasta kriittinen asia. Suomen ensimmäinen kestävyystieteen professori Helena Kahiluoto Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta luennoi.

14.00 Kirppiskierros

Kiinnostaako ekologinen ja edullinen shoppailu? Tutustutaan yhdessä lähiympäristön kirpputoritarjontaan. Tapaaminen Päärakennuksen pääaulassa. Kierroksen kielenä englanti. Järjestäjänä Tamyn ympäristövaliokunta.

16.00 Elokuva: Living on One Dollar, Idea-tila, Linna-kirjasto, Kalevantie 5

Dokumenttielokuva Living on One Dollar kertoo neljästä yhdysvaltalaisesta nuoresta, jotka kokeilevat elämää äärimmäisessä köyhyydessä Guatemalassa kahden kuukauden ajan. Elokuva kestää noin tunnin ja sen jälkeen on mahdollisuus keskustella elokuvan herättämistä ajatuksista. Elokuva on englanninkielinen eikä siinä ole suomenkielistä tekstitystä. Tilaisuudessa on tarjolla pientä naposteltavaa. Tervetuloa!

Lisätiedot: saana.raatikainen@uta.fi

Järjestäjät: Reilun kaupan korkeakoulu ja Eettisen kaupan puolesta ry

17.00 Afrikka-ilta, Linna 6017

Globaali sosiaalityö ry järjestää jälleen jo perinteeksi muodostuneen Afrikkaillan 11.10. klo 17. Illan aikana kuullaan opiskelijoiden vaihtokokemuksia Tansaniasta ja Mosambikista sekä vapaaehtoistyöstä Keniassa. Tule tutustumaan yhdistyksen toimintaan ja vaihtamaan ajatuksia ajankohtaisista asioista! Tarjolla on pientä purtavaa. Paikkana toimii Linnan 6. kerroksen tila 6017 Tampereen yliopistolla. Tilaisuuden kielet ovat suomi ja englanti. Tervetuloa! Järjestäjänä Globaali sosiaalityö ry.

17.00 – 21.00 Vegaaninen kokkauskurssi PERUTTU

 

Torstai 12.10.

Reilun kaupan aarrejahti (ks. keskiviikon ohjelma)

10.00-14.00 Järjestötori, Päätalon aula

Tule tutustumaan eri järjestöjen toimintaan ja löydä oma tapasi vaikuttaa! Torilla ovat mukana:

Amnesty

Maailmanvaihto ry.

Tamyn kehitysyhteistyövaliokunta

Tampereen Unicef-vapaaehtoiset

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri

Greenpeacen Tampereen paikallisryhmä

Taksvärkki ry

Luonto-liiton Hämeen piiri

Kohtaamispaikka Mukana

SPR:n Tampereen osaston monikulttuurisuustoiminta

UN Women Tampere

Oikeutta eläimille

Vastedes

Viva

12.00-14.00 Vastuullisen liiketoiminnan symposium, Päätalo ls A3

Millaista on vastuullinen liiketoiminta, ja miten sitä voisi kehittää eteenpäin? Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan.Järjestäjänä Juvenes ja Tamy.

13.00-14.00 Työpaja: Aktiivinen kansalainen – kuka, minäkö? Päätalo ls E350

Aktiivinen kansalainen on päivän sana – ja ollut jo ainakin kaksi vuosikymmentä. Mitä tämä mantra pitää sisällään, ja kuka on aktiivinen kansalainen? Taksvärkin vapaaehtoiset herättelevät työpajassa pohtimaan yksilön roolia yhteiskunnassa sekä tarjoavat mahdollisuuksia ja väyliä osallistumiseen. Järjestäjänä Taksvärkki ry.

14.00-15.00 Info vapaaehtoistyöstä ulkomailla, Päätalo ls A31

Kiinnostaako pitkäkestoinen vapaaehtoistyö ulkomailla? Infotilaisuudessa Maailmanvaihto ry:n vapaaehtoistyöntekijät kertovat kokemuksistaan ja järjestö esittäytyy. Järjestäjänä Maailmanvaihto ry.

14.00 Paneelikeskustelu: Ilmastopakolaisuus – näkökulmia ja vaihtoehtoja, Päätalo ls A1

Vuonna 2015 Eurooppaan saapui toista miljoonaa pakolaista, Suomeen heistä päätyi 32 000. Määrä oli yhdeksänkertainen edellisvuoteen verrattuna. Taustalla olivat muun muassa kuivuus ja siitä seurannut ruuan hinnan nousu ja elinkeinojen tuhoutuminen. Keitä ovat ilmastopakolaiset, mistä he tulevat ja miksi? Onko heitä jo? Miten meidän pitäisi varautua ilmastopakolaisuuteen? Voiko siihen varautua? Mitä alueita ilmastopakolaisuus eniten koskettaa?

Keskustelemassa SPR:n Pekka Reinikainen, Kehys ry:n Jussi Kanner ja Suomen pakolaisavun Ida Schauman. Keskustelua johtaa Tiina Heikkilä.

Iltatilaisuus
18.00 Elokuva: Machines. Arthouse Cinema Niagara

Visuaalisesti vahva elokuva suuresta tekstiilitehtaasta Intian Gujaratissa. Tehtaan labyrintin pimeyden keskellä lian ja kemikaalien ympäröimät työläiset kaipaavat kipeästi unta. Keskeytyksettä jyskyttävät koneet suoltavat kauniita tekstiilejä merkkivaatteiden valmistajille. Olosuhteet muistuttavat menneisyydestä, jolloin ei ollut ay-liikettä, eettisiä työolosuhteita tai työajan rajoituksia. Tekstitys englanniksi.

19.30 Viralliset jatkot, Ravintola 931

Tervetuloa Kehitysyhteistyö- ja ympäristöpäivät päättäviin jatkobileisiin! Ohjelmassa musiikkia, visailua ja pientä purtavaa. Vapaa pääsy.

Illan live-musiikista vastaa Haamu, Joensuun, Turun ja Tampereen kautta Helsinkiin emigroitunut MC ja tuottaja.

Yhteistyössä:

 

Elomestari

Tilaa uutiskirje

Palvelutoimisto

Yliopistonkatu 60 A 2. kerros, 33100 Tampere
puh. +358 44 361 0210
e-mail: tamy@tamy.fi
karttalinkki

Takaisin ylös